Nederland bouwt veel te weinig huizen

De bouw van nieuwe woningen dreigt een naoorlogs dieptepunt te bereiken. Staatssecretaris Remkes laat de oorzaken van de terugval onderzoeken....

Van onze verslaggever Arnold Koper

In zijn vorig jaar verschenen beleidsnota Mensen, Wensen, Wonen liet Remkes weten dat tussen 2000 en 2010 jaarlijks ongeveer 100 duizend woningen moeten worden gebouwd. De afgelopen jaren werd dat aantal echter bij benadering niet gehaald.

In 1998, toen Remkes aantrad als staatssecretaris, werden nog ruim 92 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd. In 2000 waren dat er 70 duizend. De Nederlandse Vereniging voor Bouwbedrijven (NVB) voorspelt dat de productie verder terug zal vallen tot 65 duizend woningen in 2001 en 55 duizend in 2002.

Volgens NVB-directeur N. Riedijk wordt het hoog tijd dat de overheid de stagnerende bouwproductie serieus neemt. De bouwsector heeft de laatste jaren fantastische omzetten heeft gemaakt. Maar volgens de NVB zal een aantal bouwbedrijven en projectontwikkelaars eind dit jaar in de problemen komen als er niet meer vaart komt in de bouwplannen die de gemeenten op stapel hebben staan.

De vertragingen zijn vooral te wijten aan de veelheid van regels, beleidsdoelstellingen en planprocedures. In een brandbrief aan de staatssecretaris voorspelt de belangenvereniging van projectontwikkelaars dat de bouwproductie nog verder gaat stagneren, als Remkes zijn plannen doorzet om 30 procent van de nieuwbouwwoningen door particuliere opdrachtgevers te laten bouwen.

De opbrengsten van de duurste woningen op nieuwbouwprojecten worden nu vaak gebruikt om elders in wijk sociale woningbouw te subsidiëren. Als de 'gouden randjes' in de vinex-wijken voortaan naar particulieren gaan, zijn zulke kruissubsidies niet meer mogelijk en zal op de woningmarkt de tweedeling toenemen. De projectontwikkelaars willen meer ruimte om naar eigen inzicht in te spelen op de nog altijd grote vraag naar luxueuze, vrijstaande huizen.

Het ministerie van VROM ontkent dat de daling in de woningbouwproductie kan worden verklaard door het vrije kavelbeleid. Ook de regelgeving is niet ingewikkelder geworden. Volgens VROM is de terugval in de woningbouw niettemin 'zorgelijk' . Een woordvoerder van Remkes wijst er op dat de woningbouwsector met personeels- en capaciteitstekorten kampt. Dat komt onder meer door de HSL, de Betuwelijn en andere infrastructuurprojecten die nu in aanbouw zijn. De rendementsverwachtingen in de weg- en waterbouw zijn nu ook beter dan die in de woningbouw.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden