Nederland blinkt uit in haatberichten op Facebook
Nederlandse gebruikers van Facebook hebben een bedenkelijke reputatie. Hun stroom berichten met haat, racisme en het toewensen van ziekten als kanker is opvallend groot. In Zuid-Europese landen ligt dat aantal bijvoorbeeld veel lager. Dit blijkt uit het verhaal van een Nederlandse moderator die vorig jaar bij Facebook werkte en wiens relaas ondersteund wordt door gelekte e-mails, interne documenten en een collega.
Dagelijks krijgt het Nederlandse team van moderatoren circa 8.000 meldingen over onder meer discriminerende, racistische en haatdragende berichten. Vooral rond Sinterklaas, verkiezingen en demonstraties van de PVV, zoals die op 20 januari in Rotterdam, neemt het aantal flink toe. Moderatoren krijgen op die momenten aparte instructies om de grote stroom snel te kunnen verwerken. De moderatoren werken vanuit Berlijn, waar zo’n 1100 personen berichten, foto’s en video’s beoordelen. Ze zijn gebonden aan strikte geheimhouding. De Nederlandse moderator doet anoniem zijn verhaal.
Lange tijd was het Nederlandse team, dat varieert van vijf tot acht personen, in 2017 onderbemand, waardoor meldingen van gebruikers in de wachtrij bleven staan en niet beoordeeld werden, vertelt hij. Daar zaten ook berichten tussen over zelfmoord en seksueel misbruik. Griekse moderatoren – die zelf weinig te doen hadden – hielpen de achterstand weg te werken.
De moderator vertelt hoe hij en zijn collega’s drank en medicijnen gebruiken om de heftige inhoud van de berichten te kunnen verdragen. Ze verdienen het minimumloon, 8,90 euro per uur. Facebook heeft de laatste jaren in onder andere Berlijn en in Manilla, op de Filipijnen, duizenden goedkope arbeidskrachten opgeleid tot moderatoren.
In een reactie zegt het bedrijf heel goed voor het personeel in Berlijn te zorgen. ‘We realiseren ons dat hun werk vaak moeilijk is.’ De afgelopen tijd is de psychologische bijstand uitgebreid. ‘We bieden hulp waar dat nodig is.’ Facebook zegt ook een programma te hebben voor sociale en recreatie activiteiten voor het personeel in Berlijn. ‘We ronden binnenkort een psychologische risicoanalyse af om te kijken waar meer steun nodig is.’
Over de haat die Nederlanders via het platform zouden verspreiden stelt Facebook vast dat ‘de verspreiding van haat een wereldwijd issue is’. Ook zegt het dat het personeel in Berlijn meer krijgt betaald dan ‘het gemiddelde’ in de branche.
Het bedrijf kwam eerder schoorvoetend tegemoet aan kritiek dat het te weinig actie onderneemt tegen haat, racisme, maar ook kinderporno, terroristische propaganda en pestgedrag. In mei vorig jaar kondigde topman Mark Zuckerberg, mede in reactie op incidenten met Facebook Live, de verspreiding van desinformatie en de vele haatberichten, drieduizend nieuwe moderatoren aan. In het voorjaar van 2017 waren er wereldwijd 4.500 moderatoren voor de 2 miljard gebruikers van Facebook. Dat aantal moet dit jaar groeien tot een kleine 9.000.
Meer over het geheim van Facebook
Een oud-medewerker vertelt over de ellende achter de façade van Facebook
Voor de buitenwereld moet geheim blijven hoe Facebook werkt. Intussen worden onervaren krachten overspoeld met gruwelijke teksten en beelden.