nieuwsloopbaanadviezen

Nederland bereidt zich voor op andere tijden: scholingspot in recordtijd leeg

De behoefte aan advies bij het vinden van ander werk is enorm. De 50 miljoen euro voor loopbaanadviezen is razendsnel opgegaan. Binnen een maand hebben zich 22 duizend mensen gemeld voor de gratis adviezen en scholing, waardoor het loket alweer is gesloten.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Door de coronacrisis zijn veel zelfstandigen opdrachten kwijtgeraakt en duizenden werknemers in loondienst zijn hun werk verloren. Nog veel meer mensen hangt dat lot boven het hoofd. Daarom heeft het kabinet 50 miljoen euro uitgetrokken voor advies aan en scholing van mensen die hun werk dreigen kwijt te raken of al kwijt zijn, zowel zelfstandigen als werknemers in loondienst. Dat is onderdeel van het tweede noodpakket om de Nederlandse economie door de coronacrisis te loodsen.

Het loket voor aanvragen van de regeling ‘NL leert door’ ging op 1 augustus open. Binnen een maand hebben zich 22 duizend mensen aangemeld. Daarmee is het budget uitgeput. Het gaat om 14 miljoen voor adviezen van erkende loopbaanadviseurs en 36 miljoen voor scholing.

Paul Smeulders, Kamerlid voor GroenLinks, is verbijsterd. Hij stelde in mei een hoger budget voor, 150 miljoen euro. Dat werd toen door de coalitie en door minister Koolmees van Sociale Zaken afgewezen.

Het ministerie wijst erop dat de gratis adviezen en scholing bedoeld zijn als ‘aanvulling op het bestaand beleid’. ‘Werknemers kunnen bijvoorbeeld ook gebruik maken van cao-fondsen en scholing via hun werkgever. Alle aanvragen voor dit extra budget moeten ook gecontroleerd worden. Die capaciteit is beperkt.’

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees laat weten dat ‘de vraag naar ontwikkeladviezen al onze verwachtingen overtreft’. ‘Het blijkt dat veel mensen het fijn vinden als iemand met hen meedenkt over hun mogelijkheden op de huidige, veranderende arbeidsmarkt. En ik ben blij dat we ruim 20 duizend mensen die hulp kunnen bieden. Maar ik snap dat anderen misschien teleurgesteld zijn. Ik hoop dat zij via andere kanalen in aanraking kunnen komen met een adviestraject. Bovendien stelt het kabinet extra budget voor ontwikkeladviezen in 2021 beschikbaar.’

Derde steunpakket

Het kabinet heeft vorige week een derde noodpakket voorgesteld. Dat loopt van 1 oktober tot 1 juli volgend jaar. In dat pakket is 1,4 miljard euro uitgetrokken voor adviezen en scholing van mensen die hun werk kwijt zijn of dreigen kwijt te raken. Over hoe dat geld besteed gaat worden, wordt nu overlegd met vakbonden, werkgevers, gemeenten en uitkeringsinstantie UWV.

In het debat in mei over het steunpakket waar de 50 miljoen euro voor advies en scholing aan de orde was, was Koolmees nog sceptisch over het gebruik en over het extra geld dat Smeulders toen voorstelde. ‘Eerlijk gezegd denk ik niet dat het geld ook effectief tot uitkering komt. Dus de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik niet denk dat het geld op een effectieve manier kan worden besteed, simpelweg omdat het niet zomaar een-twee-drie uitgevoerd kan worden en ook bij de mensen terechtkomt waar er behoefte aan is. We hebben een inschatting gemaakt van wat realistisch mogelijk is om voor de tweede helft van dit jaar wel te doen. Daarop is die 50 miljoen euro gebaseerd. We hebben bekeken wat nu noodzakelijk is om die aanjaagfunctie in de sectoren te kunnen krijgen. Daar is het op gebaseerd, dus niet vanuit budgettaire overwegingen. Als er 150 nodig was geweest, hadden we 150 gedaan. Dus ik geloof niet dat het effectief gaat zijn.’

Smeulders hekelt de opstelling van Koolmees. ‘Het kabinet heeft de behoefte aan deze vorm van ondersteuning onderschat. Dat is gebrek aan urgentie. Ze hebben niet in de gaten hoe groot de onzekerheid is. We kunnen mensen nu niet maanden in de wacht zetten tot weer extra geld beschikbaar wordt gesteld. We moeten hen nu op alle manieren helpen zich voor te bereiden op de toekomst.’

Meer over omscholing

Omscholers over hun ommezwaai: ‘Ik dacht vaak: wat heeft dit eigenlijk voor zin?’
Veel zzp’ers en werknemers zien hun agenda’s leegstromen door de coronacrisis. maar een nieuwe carrière wandel je niet zomaar binnen, weten deze vier omscholers.

Nu stewardessen hun baan verliezen, staat de zorg klaar om ze een nieuwe te bieden
Vanwege de coronacrisis zoeken veel stewards en stewardessen nieuw werk. KLM werkt samen met de brancheorganisatie voor de ouderenzorg om te zien of een carrièrewissel naar de zorg iets voor ze is.

Moet kapper Reza dan toch maar inkoper worden?
Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde in augustus een recorddaling van het aantal banen en de aankondigingen van reorganisaties volgen elkaar in rap tempo op. Waar liggen nog wél kansen op de arbeidsmarkt?

De marketeer van Schiphol helpt nu een webwinkel
Terwijl de toerismebranche stilligt, hebben webshops werk te over. Voor zulke gevallen bedacht regio Groot-Amsterdam iets nieuws: bedrijven kunnen boventallig personeel ‘uitlenen’ om ontslagen te voorkomen.

FACEBOOKGROEP DE WERKGIDS

Hoe kun je efficiënter werken? Hoe pak je het aan als je een nieuwe baan wil? Verdien je wel genoeg? En hoe sla je je door een functioneringsgesprek heen? In de Facebookgroep de Volkskrant Werkgids delen we artikelen over werk en carrière. Meld je aan en deel zelf ook vragen en tips.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden