Nederland beducht voor Turkse vogelgriep

Nederland heeft maandag extra maatregelen aangekondigd om besmetting met vogelgriep vanuit Turkije te voorkomen. Zo zullen reizigers uit het land aan de Nederlandse grens streng worden gecontroleerd op het bezit van vogels of vogelproducten...

ANP

Daarnaast wil minister Veerman (LNV) dat ook de landen aan de buitengrenzen van de Europese Unie strengere grenscontroles uitvoeren. Brussel maakte maandag bekend dat ook het laatste vogelproduct waarvoor nog geen importverbod gold nu in de ban is gedaan. Het gaat om onbehandelde veren uit de landen die aan Oost-Turkije grenzen, zoals Azerbeidzjan, Armenië, Iran en Irak.

Veerman waarschuwde reizigers naar vogelgrieplanden zoals Roemenië, Thailand, Indonesië en China de adviezen op de websites van de ministeries van Landbouw, Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken ter harte te nemen. Zo moeten zij contact met levende (water)vogels en pluimvee zo veel mogelijk vermijden. Verder is het onder meer verboden eieren, veren, vlees en jachttrofeeën mee terug te nemen.

Ook Nederlandse exporteurs ontkomen niet aan extra maatregelen. Vrachtwagens waarmee pluimvee of broedeieren worden vervoerd naar landen buiten de Europese Unie, moeten bij terugkomst in Nederland op speciale ontsmettingsplaatsen worden gereinigd en ontsmet.

Turkije maakte maandag nog eens vijf gevallen van besmetting met het dodelijke vogelgriepvirus H5N1 bekend. Vier van de vijf nieuwe gevallen komen uit de noordelijke provincies Samsun, Kastamonu en Corum. De vijfde patiënt komt uit de oostelijke provincie Van. Het virus heeft tot nu toe aan drie mensen het leven gekost en is er bij veertien mensen besmetting vastgesteld.

Ook China maakte maandag melding van een nieuw geval van besmetting met het dodelijke virus. In de centraal gelegen provincie Hunan werd de ziekte geconstateerd bij een 6-jarig jongetje. Voor zover bekend is dit het achtste geval van vogelgriep in de volksrepubliek. Drie Chinezen zijn tot nu toe aan het virus bezweken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden