Column

Nederland, bananenrepubliek van het voetbal

Als geregeld verslaggever bij de Afrika Cup had ik altijd twee verhalen alvast in de pocket. Ze gingen over corruptie, over ministers die opstellingen formeerden, over mysterieuze krachten en dubieuze beslissingen. Altijd dacht ik dat die verhalen waren aangedikt, dat ze te mooi waren om te checken. Maar oud-PSV'er Kalusha, hooggeplaatst in het voetbal van Zambia, zei eens tegen mij: 'Al die verhalen zijn waar.'

Willem Vissers
Bert van Oostveen. Beeld anp
Bert van Oostveen.Beeld anp

Met afgrijzen heb ik jarenlang het wielrennen gevolgd. Zou de winnaar van de Tour de France over vijf jaar nog steeds de winnaar zijn, of had hij een nieuw middeltje gebruikt waardoor met terugwerkende kracht de uitslagenlijsten zouden worden opgeschoond? Waar ging dit nog over?

Het voetbal in Nederland is nu alles en iedereen aan het passeren, links en rechts, door de lucht. We waren al niet meer serieus te nemen door onszelf niet te plaatsen voor het EK met 24 landen. De bond goochelt met bondscoaches en assistenten. Directeur Van Oostveen trekt een zuinig gezicht als het over de financiën van clubs gaat, maar zelf verkwist hij tonnen aan afkoopsommen terwijl de raad van commissarissen van de KNVB knipmest tot de stropdas op de schoenen hangt.

We hebben onszelf getransformeerd tot een kunstgrasvoetballandje, een rariteit in een bloedserieuze miljardenindustrie. Niemand in het topvoetbal voetbalt op kunstgras, behalve wij. Nu internationaal onderzoek is gedaan, slaat de twijfel pas toe. Boerenverstand was onvoldoende om de opmars van rubber, zeker in de eredivisie, te stuiten.

Eén club, FC Twente, besodemieterde de zaken op grootse en meeslepende wijze. De licentiecommissie bedacht een alternatieve straf: de doorstart in de eerste divisie. Van Oostveen en diens voorganger Kesler spinden altijd van tevredenheid over de licentiecommissie, bijna uniek in de wereld, maar die commissie overtreft met het tijdpad van haar beslissingen de absurditeit van Fawlty Towers. FC Twente spant een kort geding aan. Misschien wint het. Alles kan.

De gokwereld ziet nieuwe kansen in Nederland. Welke club spant volgend seizoen het eerste kort geding aan? Welke club wint als eerste een wedstrijd die later wordt omgezet in een nederlaag? Welke club speelt straks de eerste zeven wedstrijden op kunstgras?

De ongeveer spannendste wedstrijden van het seizoen zijn goeddeels verpest door de onzekere positie van FC Twente en de gevolgen van degradatie. Het is niet eens meer ergerlijk. Het is lachwekkend en schandalig tegelijk.

De KNVB laat deze week een rapport over de toekomst van het voetbal aannemen door de vergadering van de clubs. Winnaars van morgen, heet het stichtelijke schrijven. Ze zijn alleen de winnaars van vandaag vergeten. Want vandaag zijn we verliezers. Wij allemaal, met ons hele voetbal. Losers. Gelukkig hebben we Verstappen en Kruijswijk, maar dat zijn geen voetballers.

Nederland, bananenrepubliek van het voetbal.

Reageren? w.vissers@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden