Nederland al dicht voor asielzoekers

Asielzoekers zijn vrijwel kansloos geworden in Nederland. Dat blijkt uit een nog niet openbaar gemaakt rapport van staatssecretaris Kalsbeek van Justitie....

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van het ministerie onderzocht wat er terecht kwam van de asielverzoeken die tot en met 2000 zijn ingediend. Van de vluchtelingen uit dat laatste jaar kreeg uiteindelijk slechts 13,5 procent een verblijfsvergunning, en dan nog meestal tijdelijk vanwege humanitaire redenen.

Als dat cijfer wordt vertaald naar het snel slinkende aantal asielzoekers dat dit jaar naar Nederland komt, zullen mogelijk slechts tweeduizend van hen de asielprocedure doorstaan. Dat is een fractie van wat de afgelopen tien jaar gebruikelijk was. In 1996 bereikte het aantal verleende statussen met 23.600 een hoogtepunt. Vorig jaar was dat aantal teruggelopen tot 8200.

Zegslieden bij de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) van het ministerie waarschuwen dat de komende twee jaar nog veel oude zaken door de rechter in hoger beroep worden behandeld. Daardoor zal de spectaculaire afname die zich nu aftekent pas over twee jaar blijken. Dan zijn de asielzoekers uitgeprocedeerd die dit jaar naar Nederland komen.

De resultaten van het strenge asielbeleid dat het tweede paarse kabinet ontwikkelde, werden vorig jaar zichtbaar. Toen zakte het aantal asielzoekers dat zich meldde aan de grens naar 33 duizend, nadat het drie jaar lang rond de 44 duizend schommelde. De eerste vijf maanden van dit jaar laten een verdere afname zien. Op grond daarvan houdt de IND zelfs rekening met een daling richting twintigduizend.

Bovendien komen de vier aanmeldcentra aan de grens en op Schiphol pas nu op stoom. Alleen daar kunnen vluchtelingen sinds 1995 nog hun asielverzoek indienen. Binnen een week wordt besloten of het asielverzoek in behandeling wordt genomen. De eerste jaren kreeg slechts een klein deel nul op het rekest. In mei van dit jaar was dat gestegen tot 50 procent. Zij moeten Nederland verlaten. Mogelijk zullen dit jaar maar tienduizend mensen tot de procedure en opvang worden toegelaten.

Uit het door de IND verrichte onderzoek blijkt dat ook de procedures steeds strenger worden. Tot voor enkele jaren had 40 tot 50 procent kans op honorering van zijn asielverzoek. Dat was in 2000 geslonken tot 13,5. Hierin zijn ook de asielzoekers meegerekend die na een negatieve beslissing van de IND in hoger beroep gelijk krijgen bij de rechter.

In de asielcentra wachten nog zeventigduizend mensen op een definitieve beslissing. De meesten kwamen onder de oude Vreemdelingenwet, die eindeloos doorprocederen mogelijk maakte. De IND had bovendien grote achterstanden, waardoor asielzoekers lang op de uitslag moesten wachten. Veel door de IND afgewezen asielzoekers zijn nu in hoger beroep, waardoor de rechtbanken met deze oude zaken overstelpt worden. Nog geen tienduizend zullen vermoedelijk de eindstreep halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden