Nederland actief in oorlogsgebied

Nederland levert op Amerikaans verzoek een ondersteunende militaire en humanitaire bijdrage aan de strijd tegen het internationaal terrorisme in Afghanistan....

Van onze verslaggevers

Dit maakte premier Kok vrijdagmiddag bekend na afloop van de wekelijkse ministerraad. Aan het verzoek zijn wekenlange gesprekken van de Nederlandse sous-chef operatiën Berlijn in het Amerikaanse Tampa voorafgegaan.

De marine levert drie fregatten, vier maritieme patrouillevliegtuigen, twee mijnenjagers en een onderzeeër. De luchtmacht zet zes F-16's in. Nederland heeft geen grondtroepen beschikbaar gesteld en daarmee is de landmacht het enige krijgsmachtdeel dat niet meedoet aan de operatie. De Nederlandse militairen zullen voor maximaal twaalf maanden actief zijn in de regio.

De Nederlandse bijdrage is 'zeer ruim aan de maat', aldus Kok. De grootte van de bijdrage is vergelijkbaar met wat Japan doet. 'We hebben er geen behoefte aan voorop te lopen, maar we willen wel aangeven dat er geen sprake is van papieren solidariteit.'

Kok definieerde de doelstelling van de Nederlandse inzet als volgt: 'Onze betrokkenheid iserop gericht de mensen in Afghanistan een goede toekomst te bieden.'

Nederland is het dertiende land dat concrete middelen en manschappen ter beschikking stelt. Kok verwacht dat de komende weken meer landen vergelijkbare stappen zullen zetten.

Kok wees er nadrukkelijk op dat Nederland hiermee niet betrokken is bij een oorlog, maar 'mogelijke inzet' levert ter facilitering van militaire en humanitaire acties.

Hij weersprak dat Nederland slechts symbolisch aanwezig zou zijn in de regio. 'Als je ja zegt, moet je er rekening mee houden dat er een verzoek komt. We doen dit niet om onszelf een beetje bezig te houden.'

Op de vraag of Nederland door de Amerikanen nu beter zou worden geïnformeerd of zeggenschap zou krijgen als militaire acties het kabinet niet zouden bevallen, antwoordde Kok: 'Het commandocentrum wordt niet verplaatst van Tampa naar Den Haag.' De premier gaf wel aan dat Nederland zelf beslist over de eigen militairen.

De grote fracties in Tweede Kamer steunen in grote lijnen de kabinetsvoornemens. GroenLinks-woordvoerder Karimi zei gisteravond in een eerste reactie: 'We zijn bij voorbaat niet tegen de humanitaire steun, maar we hebben vragen bij de militaire acties. Wat is de zeggenschap van Nederland daarbij?' Volgende week debatteert de Tweede Kamer hierover met het kabinet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden