Nederland aan de top in rangorde naar vrijheid van de media

Nergens ter wereld is de persvrijheid zo groot als in Nederland, Zweden en Noorwegen. Dat meldt de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Freedom House in haar jaarlijks rapport over de persvrijheid in de wereld. Het is voor het eerst dat Nederland bovenaan staat. Vorig jaar deelden Zweden en Noorwegen de eerste plaats. Nederland stond daar toen net onder, samen met Finland en België.

De diversiteit van de Nederlandse media is bijzonder groot, volgens Freedom House. Voor alle drie koplopers geldt dat burgers er 'sterke wettelijke bescherming' inzake persvrijheid genieten, en dat de regeringen 'respect tonen voor mediavrijheid en redactionele onafhankelijkheid'. Wel hebben de drie landen de afgelopen jaren problemen gehad met het reguleren van haat zaaien 'zonder het opleggen van bezwaarlijke wettelijke beperkingen'.

De toon van het rapport is verder somber. Wereldwijd daalde het niveau van de persvrijheid tot het laagste in tien jaar. De hoop die was gewekt door de Arabische Lente, werd teniet gedaan in Egypte, Libië en Jordanië.

In Latijns-Amerika was de verslechtering het sterkst in Suriname. Grondwettelijke waarborgen voor de persvrijheid werden er onvoldoende nageleefd. Ook waren er meer rechtszaken tegen journalisten en trad de regering partijdig op bij het toewijzen van advertenties.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden