Nederlaag voor Godett op Antillen

De laatste verkiezingen voor een Antilliaans parlement zijn uitgelopen op een onverwacht grote nederlaag voor Anthony Godetts FOL. De regeringspartij PAR van vertrekkend premier Ys boekte flinke winst, evenals de nieuwe partij Forsa Korsou en de MAN....

Van onze verslaggever

De arbeiderspartij FOL, die van tevoren had aangekondigd de verwachte stembuszege zondag groots te vieren, verloor drie van de vijf zetels. De partij van de wegens fraude veroordeelde Godett was sinds 2002 de grootste partij in het parlement, dat 22 zetels telt.

De christelijke PAR won een zetel en is nu met vijf zetels de grootste fractie in het parlement, dat medio 2007 zal verdwijnen, wanneer de Antillen worden opgeheven als land binnen het koninkrijk. Uit recente peilingen bleek juist dat beide partijen in een nek-aan-nek-race waren verwikkeld. Premier Ys, die ook werd verrast door de grote nederlaag van Godett, benadrukte dat de FOL is afgestraft voor het gedrag van Godett.

De FOL-leider is veroordeeld tot vijftien maanden celstraf en moet nog enkele maanden zitten. Godett, die bij de vorige verkiezingen met ruim 19 duizend stemmen de grootste stemmentrekker was, kreeg vrijdag ‘slechts’ 6512 kiezers achter zich. De onverwacht populaire De Jongh-Elhage, oud-minister van Onderwijs, kreeg ruim twaalfduizend stemmen.

Opvallend is de terugkeer in het parlement van de sociaal-democratische MAN, die tot drie keer toe een premier leverde. De partij van Charles Cooper werd met drie zetels in één klap de tweede partij van de Antillen. De MAN, die met de FOL in het eilandsbestuur van Curaçao zit, trok vooral veel kiezers weg van Godetts partij.

Een andere winnaar is de nieuwe partij Forsa Korsou van de advocaat Nelson Navarro. Deze won twee zetels. Zetelverlies was er voor de Nationale Volkspartij PNP, die een van de drie zetels verloor, en de linkse PLKP van voormalig vice-premier Errol Cova. Deze partij verloor beide zetels. Cova werd vorig jaar uit de coalitie gezet na omstreden uitspraken over de in zijn ogen neokoloniale houding van Den Haag.

Op de overige eilanden veranderde er weinig. Alleen op Sint Maarten, dat net als Curaçao in 2007 een grote mate van zelfstandigheid moet krijgen, werd de National Alliance de grootste partij met twee zetels. De Democratische Partij verloor een van de twee zetels. Verwacht wordt dat de PAR een nieuwe regering zal vormen met de PNP en partijen van Sint Maarten en Bonaire.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden