Nederlaag van Barak gevaar voor vredesproces

Premier Ehud Barak van Israël heeft een zware politieke nederlaag geleden, waardoor het vredesproces in het Midden-Oosten in gevaar kan komen....

Volgens sommige commentatoren betekent de uitslag van de stemming in de Knesset 'het begin van het einde' van de regering-Barak. Maar de premier toonde zich strijdbaar en overweegt de regering te herschikken.

Hij zou af willen van dissidente bewindslieden, met name die van de ultra-orthodoxe Shas-partij, en desnoods met een minderheidskabinet verder willen.

Barak staakte deze week het overleg over financiële eisen van de vaak dwarsliggende religieuze partij. Shas, op een na de grootste fractie, steunde daarop de oppositie, die bij monde van de havik Ariel Sharon de regering verwijt dat zij 'capituleert voor de Arabieren'. Dat slaat zowel op de overhaaste terugtocht van Israëlische troepen uit Zuid-Libanon, onder druk van de militante Hezbollah-beweging, als op concessies die Barak zou willen doen aan de Palestijnen en Syrië.

De crisis komt Barak bar slecht uit: net nu hij besloten heeft opnieuw met de Palestijnen te onderhandelen in de Verenigde Staten, en terwijl de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, poogt Syrië over te halen het vredesberaad met Israël te hervatten. In een reactie op de stemming sprak Albright de hoop uit dat 'een zeldzame kans' op vrede niet verloren gaat.

Volgens minister van Binnenlandse Veiligheid Shlomo Ben-Ami, die de komende onderhandelingen met de Palestijnen zal leiden, gaat het vredesproces door. Een andere bewindsman, Haim Ramon, vertrouwt erop dat vervroegde verkiezingen te vermijden zijn. Het in eerste lezing aangenomen wetsvoorstel wacht nog een lange procedure. Maar het kreeg wel de absolute meerderheid van de stemmen (61), die vereist is voor vervroegde verkiezingen. Baraks positie staat nog niet op het spel; voor het premierschap vinden in Israël aparte verkiezingen plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden