Nedcell definitief uit de race voor stelsel mobiele telefoons

Nedcell, het consortium rond Telecom Finland, ligt uit de race voor de exploitatie van het tweede mobiele-telefoonnetwerk. Minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat hoeft de voorstellen van Nedcell niet in behandeling te nemen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De president van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB), mr C. de Gooijer, heeft gisteren het beroep van Nedcell verworpen. Het consortium kreeg eind december te horen dat Jorritsma zijn plannen niet zou beoordelen vanwege formfouten. Nedcell had onder meer te weinig duidelijkheid verstrekt over de tarieven die het zou hanteren. Woensdag diende het beroep bij het CBB.

Minister Jorritsma maakt uiterlijk woensdag bekend welke van de vier resterende consortia de vergunning krijgt voor het digitaal autotelefoonnetwerk GSM. PTT Telecom exploiteert zo'n netwerk al vanaf zomer 1994. Het is voor het eerst dat het voormalige staatsbedrijf concurrentie krijgt van particuliere bedrijven. Pas in 1998 wordt de telecommunicatiemarkt volledig vrij gegeven.

De consortia die nu nog meedingen naar de licentie zijn opgebouwd rond de combinaties ABN Amro en het Amerikaanse telecomconcern Pacific Telesis, ING en het Britse Vodafone, Rabobank en het Amerikaanse BellSouth en De Telegraaf met Deutsche Telekom. In Nedcell zou Telekom Finland aanvankelijk samenwerken met Southwestern Bell, maar de Amerikaanse partner haakte op het allerlaatste ogenblik af.

Nedcell presenteerde zich in december als een echte prijsbreker, die met uiterst lage tarieven de strijd met PTT Telecom zou aanbinden. De Finnen baseerden zich in hun biedboek, samen met hun adviseur Moret, Ernst & Young, echter volledig op de Engelse tekst van het tender-document. Daardoor ontbrak de gevraagde verklaring van een Nederlandse advocaat over de structuur en kredietwaardigheid van Nedcell en zijn deelnemers.

In eerste instantie volstond Nedcell met de verklaring van bedrijfsjuristen van Moret. De later aangeleverde verklaring van De Brauw Blackstone Westbroek bevatte onvoldoende gegevens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.