Necro-voyeurisme

Komende maandag, of anders volgende week wel, gaat de jonge moeder Wil Noorlander dood op tv. Wie dat graag meegemaakt wil hebben, moet om half elf 's avonds bij de NCRV zijn....

Wim de Jong

Onvoorstelbaar dat nabestaanden er toestemming voor geven. Er kan toch geen andere verklaring voor zijn dan dat mensen er werkelijk alles voor over hebben om even de aandacht van de media op zich gevestigd te weten. In VARA Laat zei een scenarioschrijfster dinsdagavond dat het wachten eigenlijk alleen nog is op een docu-soap die De bevruchting moet gaan heten, en ze meende het volstrekt serieus. Op internet bestaat al een '

live-cam', waarin je de ontbinding van het lijk van een jongen in zijn kist interactief kunt versnellen, zijnde waarschijnlijk het voorlopige summum in necro-voyeurisme.

Twee afleveringen van De mensen van de uitvaart van Joris Linssen zijn inmiddels al te zien geweest. Het is om meerdere redenen vreselijk om naar te moeten kijken. De eerste en belangrijkste is hierboven al genoemd. De tweede reden is de schijnheilige voosheid waarmee het programma wordt gemaakt. Weer zo'n Vijftien miljoen mensenachtig openingsliedje, dat aankondigt dat we hier zogenaamd met nette, publieke emotie-tv van doen hebben. Opnieuw die ranzige suggestie, zoals we die ook kennen van Ik mis je en Het Familiediner (EO) en Memories (KRO), dat dit soort tv er toch in de eerste plaats is om een beter begrip tussen mensen te bewerkstelligen. En opnieuw met intieme ontboezemingen, vette voiceovers en kitschbeelden als glijmiddel voor de tranen thuis.

Derde reden waarom De mensen van de uitvaart niet om aan te zien is: die mensen van het Uitvaarthuis zelf. Lui die onderling met elkaar bespreken of ze Julio met de regenjas zullen voorstellen als muziek tijdens een crematie, of: 'De Kermisklanten, die kenne we ook doen.' Lui die ten overstaan van de familie een overledene van haar halsketting ontdoen en erbij zeggen: 'Ook erg hben je dood en dan gaan ze ook je sieraden nog van je afpakken.' Je kijkt letterlijk mee in de keuken van een uitdragerij. Volgende week gaan ze, samen met de NCRV, Wil uitzwaaien in de uitzending. Ze zijn met de aanstaande dode gaan kijken in de kerk waar haar baar straks zal staan.

'Leuk kapelletje, h

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden