NEC en Nijmegen niet akkoord over stadion

De onderhandelingen tussen voetbalclub NEC en de gemeente Nijmegen over de verkoop van stadion De Goffert zijn mislukt. De gemeente vraagt 8,2 miljoen voor het stadion. NEC vindt dat veel te veel. De gemeente kocht in 2002 De Goffert voor 12 miljoen van NEC.

Mac van Dinther
null Beeld photo_news
Beeld photo_news

De aankoop destijds was bedoeld om NEC van de financiële ondergang te redden. De club stond diep in het rood en had een negatief vermogen van 6 miljoen euro. Bij de verkoop werd tussen de gemeente en NEC een huurcontract afgesloten voor veertig jaar. Tot 2043 betaalt NEC de gemeente een jaarlijkse huur van 7 ton. Het onderhoud is voor de club.

Dat huurcontract hangt NEC nu als een molensteen om de nek, zegt de directie. Volgens algemeen directeur Bart van Ingen moet De Goffert grondig gerenoveerd worden. Op korte termijn kost dat 1 à 2 miljoen euro die NEC moet ophoesten. Zo'n investering heeft alleen zin als de club eigenaar is van het stadion, aldus Van Ingen.

10,2 miljoen euro waard

Onderhandelingen over de terugverkoop van het stadion aan NEC lopen al sinds 2009. Volgens een taxatierapport is het stadion 10,2 miljoen euro waard. De gemeente wilde als handreiking wel 2 miljoen van die prijs af doen, maar meer niet. Nijmegen is bang dat het anders door de Europese Unie op de vingers wordt getikt wegens ongeoorloofde staatssteun.

Wat NEC wel wil betalen is onduidelijk. De club heeft geen tegenbod gedaan. Daarvoor is het verschil tussen de vraagprijs en wat NEC ervoor over heeft te hoog, aldus Van Ingen. Hij noemt het vastlopen van de onderhandelingen 'desastreus'. Volgens de directeur is vertrek uit De Goffert en de bouw van een nieuw stadion een optie.

Wat de gemeente betreft zijn de onderhandelingen nu stopgezet. SP-wethouder Renske Helmer zal het resultaat inbrengen op de vergadering van de gemeenteraad in januari. Vergelijkbare clubs als Vitesse in Arnhem en de Graafschap in Doetinchem betalen respectievelijk 1,8 miljoen en 450 duizend euro aan stadionhuur per jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden