Neanderthalerkamp in DenBosch

Archeologen zijn tot hun grote verbazing in Den Bosch gestuit op een kamp van neanderthalers. Deze uitgestorven mensachtigen leefden daar tijdens de laatste ijstijd, 40- tot 70.000 jaar geleden.

DEN BOSCH - Onderzoekers vonden 120 vuurstenen voorwerpen, waarvan zo'n 40 werktuigen. Ook vonden ze botten van mammoeten, wolharige neushoorns en reuzenherten. Doordat sporen op de werktuigen en de dierenbotten overeenkomen, weten de archeologen dat de werktuigen gebruikt zijn om de dieren te slachten. Het neanderthalerkamp is het best geconserveerde van Nederland.


Er werden echter geen botten van neanderthalers gevonden. 'Dat is ook niet gek', zegt stadsarcheoloog Ronald van Genabeek. 'Er is slechts één keer eerder een bot van een neanderthaler in Nederland gevonden. Zij verplaatsten zich zo snel, dat de kans dat je een bot vindt erg klein is.' Neanderthalers waren jagers-verzamelaars die niet lang op één plek bleven, maar de dieren achterna trokken om op te jagen. Vindplaatsen van neanderthalerkampen zijn dan ook zeldzaam.


De opgravingen in Den Bosch vinden plaats op de locatie waar een ondergrondse parkeergarage wordt aangelegd. Tijdens de bouw wordt al het opgegraven zand door een zeef gehaald. Het materiaal dat hierin achterblijft, wordt onderzocht door archeologen. Op de plek worden geregeld middeleeuwse en vroegmoderne materialen gevonden. Dat ze botresten en werktuigen uit de oude steentijd zouden vinden, hadden de wetenschappers niet durven dromen. 'Deze vondst bewijst dat Den Bosch toch de oudste stad van Nederland is', grapte wethouder Huib van Olden woensdag.


Neanderthalers leefden tot 30.000 jaar geleden in verschillende delen van Europa en Azië. De neanderthalers uit Den Bosch behoren dus tot de laatste generaties. Zij zijn geen directe voorouder van de moderne mens, maar zijn wel sterk aan de mens verwant. Ze liepen rechtop, maar waren korter en zwaarder gebouwd dan de mens. Neanderthalers kenden het vuur, steenbewerking en grafrituelen.


In 2001 werd een stukje schedeldak bij de Noordzee gevonden. Pas in 2009 werd duidelijk dat het om het bot van een neanderthaler ging. Ook elders in Nederland zijn werktuigen gevonden die door neanderthalers zijn gemaakt.


De komende weken onderzoeken archeologen van de Universiteit Leiden de vondsten verder. Ook worden nieuwe opgravingen gedaan. De wetenschappers hopen hiermee de leefomgeving van de neanderthalers zo goed mogelijk in kaart te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden