Neandertaler definitief geen echte voorouder

De Neandertaler is definitief menselijke voorvader af. Dat maken drie Zwitserse antropologen op uit hun reconstructie van een kinderschedel uit een vindplaats bij Gibraltar....

De meeste paleo-antropologen waren er al langer van overtuigd dat de Neandertalers nooit rechtstreeks voorvaderen van de moderne mens geweest konden zijn. De fysieke verschillen zouden daarvoor te groot zijn. Waarschijnlijker is dat deze grote en gespierde mensachtigen een ongeveer 35 duizend jaar geleden doodgelopen tak in de evolutionaire stamboom hebben gevormd, die een tijdlang parallel heeft gelopen met die van de lichtere, moderne Homo sapiens.

C. Zollikofer en zijn groep van het Antropologische Instituut en Museum in Zürich onderstrepen in hun mededeling in Nature vooral het belang van kwantificering van verschillen en overeenkomsten. Met de computerreconstructie is dat voor het eerst op een systematische manier mogelijk geworden, menen zij. En bovendien wordt waardevol vondstmateriaal er veel minder door verstoord dan door reconstructies met klei.

Voor hun model gebruikten ze vijf fragmenten van een schedel uit een vindplaats bij Gibraltar van een jonge Neandertaler van drie of vier jaar oud. Gebruikmakend van de symmetrieën en exact bepaalde maten van bogen en naden kon daaruit een schedel worden herschapen.

Daarmee kon ook worden aangetoond dat de fragmenten uit de schedel van één individu afkomstig zijn. Eerder was geopperd dat ze uit twee schedels stamden, waardoor er geen conclusies vielen te trekken over de bouw van jonge Neandertalers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden