NCTV: kinderen inzetten voor terreur in Europa, IS zal er niet voor terugdeinzen

Terreurgroep Islamitische Staat zal er niet voor terugdeinzen ook in Europa kinderen in te zetten voor terroristische doeleinden. In Syrië en Irak worden kinderen al steeds vaker ingezet als aanslagplegers. Dit staat in het nieuwste Dreigingsbeeld Terrorisme van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), dat donderdagochtend is verschenen.

Minderjarige prediker in propagandavideo.Beeld Rapport Minderjarigen bij ISIS

Volgens de coördinator zet IS kinderen in omdat ze over het algemeen als minder gevaarlijk worden ingeschat en in mindere mate onderzocht of aangehouden bij controles. In het nieuwe dreigingsbeeld wordt dan ook benadrukt dat niet uit het oog mag worden verloren dat van kinderen van jihadisten die zijn teruggekeerd naar Nederland, nog altijd 'een grote dreiging uitgaat'. Ze zijn doordrenkt van de gewelddadige ideologie van IS. Doordat ze constant blootgesteld zijn geweest aan geweld, kunnen ze zwaar zijn getraumatiseerd. Per minderjarige wordt gekeken welke zorg, veiligheidsmaatregelen en interventies passend zijn.

Kinderen worden in eerste instantie als slachtoffer gezien. Tegelijkertijd mag niet uit het oog worden verloren dat van die slachtoffertjes een grote dreiging uitgaat. Op korte termijn zullen niet veel gezinnen terugkeren uit het strijdgebied, verwacht de NCTV. Maar naarmate het kalifaat verder afbrokkelt, zullen er 'druppelsgewijs' strijders en gezinnen naar Europa komen.

DNA-test

Bij aankomst in Nederland moeten de minderjarigen die niet al bekend zijn bij Nederlandse instanties een DNA-test ondergaan om familiebanden vast te stellen. De test moet ook weeskinderen van andere nationaliteiten uitfilteren die mogelijk zijn meegereisd. Zij komen niet in aanmerking voor het Nederlanderschap.

De NCTV schat het aantal Nederlandse kinderen in het strijdgebied op minimaal 80. Maar waarschijnlijk zijn het er meer. Veel Nederlandse vrouwen of niet-Nederlandse vrouwen die met een Nederlandse man zijn getrouwd in Syrië of Irak raken zwanger. Die kinderen zijn nergens geregistreerd.Tegelijk met het dreigingbeeld heeft de NCTV de brochure Minderjarigen bij ISIS uitgebracht, die samen met de inlichtingendienst AIVD is opgesteld. Daarin gaan de diensten dieper in op het specifieke gevaar dat van IS-kinderen kan uitgaan.

Kinderen zijn belangrijke pijlers van het kalifaat. Ze zijn essentieel voor het voortbestaan van het IS-gedachtengoed en worden op alomvattende wijze geïndoctrineerd via het onderwijs en trainingskampen. Tot hun zesde gaan jongens en meisjes naar een gemengde school. Daarna krijgen ze apart van elkaar les.

In het kalifaat wordt een strikte interpretatie van de islam onderwezen, het jihadistisch salafisme. Alles wat afwijkt is verboden. Docenten die zich niet houden aan het curriculum kunnen worden geëxecuteerd.

Gruweldaden van IS worden gelegitimeerd aan de hand van Koranpassages, die het best passen bij hun extreme interpretatie van de islam.Het onderwijs is gekoppeld aan de militaire strategie van IS. De lessen zijn geïllustreerd met afbeeldingen van tanks, handgranaten en gevechtsposities. De focus ligt op het versterken van het wij-zij-gevoel. Zij zijn de 'kruisvaarders' (de coalitie die strijdt tegen IS, waar Nederland ook deel van uitmaakt), de 'ongelovigen' of in geval van moslims 'de afvalligen'.

Tijdens de gymlessen voeren leerlingen semi-militairen oefeningen uit, terwijl ze de ba'yah moeten zingen: de eed van trouw aan kalief Abu Bakr al-Baghdadi.

Immuun voor geweld

Kinderen worden immuun gemaakt voor geweld. Zo wordt gebruik gemaakt van de app Huroof (het alfabet), waarmee de allerjongsten spelenderwijs gewelddadige jihadistische woorden leren spellen. Er zijn ook apps waarmee ze aanvallen na kunnen spelen op de coalitielanden door raketten af te vuren op westerse gevechtsvliegtuigen of de Eiffeltoren.

Ouders worden geacht verhalen voor te lezen over het martelaarschap. Ze worden aangemoedigd hun kinderen mee te nemen naar openbare executies. Jongens vanaf 9 jaar worden door IS geselecteerd voor trainingskampen, waar ze leren omgaan met steek- en vuurwapens. Ze worden daar opgeleid voor strijder, aanslagpleger, sluipschutter of bommenmaker. De jongens worden gehard door een beperkt aanbod van voedsel en fysiek zware oefeningen. Voeren ze hun taken niet goed uit, dan worden ze door hun instructeurs afgeranseld.

Kind-jihadi's verschijnen geregeld in propagandavideo's van IS. De filmpjes tonen kinderen die optreden als beulen en gevangenen vermoorden. Op het meest recente filmpje van januari 2017 schiet een kleuter een 'PKK-gevangene' dood en kijkt toe hoe een iets oudere jongen een andere gedetineerde onthoofdt.

Niet alleen kalifaat-kinderen kunnen een bedreiging zijn voor de nationale veiligheid. Ook kinderen die Europa nooit hebben verlaten kunnen via internet door IS-propaganda zijn geïndoctrineerd. In diverse Europese landen zijn tieners opgepakt die online aangaven een terroristische daad te willen plegen uit naam van IS. Eind december 2016 probeerde een 12-jarige Duits-Irakese jongen een aanslag te plegen met een spijkerbom op een kerstmarkt.

App voor jonge kinderen.Beeld Rapport Minderjarigen bij ISIS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden