nieuwsDreigingsniveau

NCTV: kans op terroristische aanslag in Nederland afgenomen

Het dreigingsniveau voor een aanslag in Nederland is volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) de afgelopen maanden gedaald. Dat komt volgens de NCTV onder meer doordat de jihadistische beweging momenteel geen charismatische leiders heeft en de overheid de netwerken succesvol verstoort.

Politieagenten surveilleren op station Rotterdam Centraal. Beeld ANP
Politieagenten surveilleren op station Rotterdam Centraal.Beeld ANP

Het dreigingsniveau was in juni nog ‘substantieel’ (niveau 4), maar wordt in het nieuwe rapport Dreigingsbeeld Terrorisme verlaagd naar ‘aanzienlijk’ (niveau 3). Volgens de NCTV is de situatie in Europa ‘onvergelijkbaar met de ernst en omvang van aanslagen in de periode 2015-2017’.

‘Afschalen is altijd moeilijk’, zei NCTV Pieter-Jaap Aalbersberg maandag. ‘Maar we willen eerlijk en transparant communiceren met de samenleving.’ Het aantal aanslagen in Europa is de afgelopen jaren gedaald en de capaciteit van bewegingen als IS en Al Qaida om zulke aanslagen te plegen, is afgenomen. Bovendien lijkt het de politie en de inlichtingendienst beter te lukken om de vorming van radicale netwerken te verstoren, zegt de NCTV. ‘Die trend heeft zich de afgelopen maanden doorgezet. Mede daardoor vinden we nu dat het we het dreigingsniveau kunnen bijstellen.’

In tegenstelling tot in andere Europese landen is het dreigingsniveau in Nederland niet van invloed op de veiligheidsmaatregelen die de overheid neemt om aanslagen tegen te gaan. Volgens Aalbersberg schalen de geheime diensten en de politie dan ook niet af.

Militairen bij de herdenking van de aanslagen op de luchthaven van Brussel.  Beeld ANP
Militairen bij de herdenking van de aanslagen op de luchthaven van Brussel.Beeld ANP

De grootste dreiging komt in Nederland nog altijd uit jihadistische hoek, volgens de NCTV ‘een dynamisch geheel van personen en netwerken dat geen hiërarchie en weinig structuur kent’. Er zouden momenteel weinig ‘aanjagers’ zijn die het charisma bezitten om een grotere groep in beweging te krijgen. Een aantal leidende figuren die in het verleden zo’n rol speelden, zitten momenteel een celstraf uit. Aalbersberg ziet een verschuiving ‘van grote complotten met grote middelen naar eenlingen’.

De jihadistische beweging telt in Nederland volgens de NCTV ruim 500 personen. Daarnaast zijn er nog 150 uitreizigers ‘met jihadistische intenties’ met een Nederlandse link in Syrië of omringende landen.

Aalbersberg ziet als zorg voor de nabije toekomst dat vanaf 2020 een aantal beruchte terroristen uit gevangenis komen. In Londen werd anderhalve week geleden een aanslag gepleegd door een vrijgekomen terrorist die voorwendde dat hij was gederadicaliseerd.

De NCTV ziet risico’s aan de Nederlandse keuze om terroristen bij elkaar op te sluiten in de gevangenissen van Vught en Rotterdam, apart van andere gedetineerden. Dat heeft als voordeel dat zij andere gevangenen niet kunnen ‘besmetten’ met hun extremistische gedachtegoed, maar het kan er volgens de NCTV ook toe leiden dat nieuwe onderlinge netwerken ontstaan. Die kunnen de jihadistische beweging in Nederland op korte of lange termijn versterken. ‘Daarnaast kunnen gevangenissen plekken zijn waar aanslagen worden gepleegd of voorbereid’, aldus de NCTV.

Een steeds grotere dreiging gaat volgens de NCTV uit van eenlingen met extreem-rechts gedachtengoed. Hoewel rechts-extremistische groepen in Nederland vooralsnog ‘marginaal en niet-gewelddadig’ zijn, is rechts-terroristisch geweld – geïnspireerd door soortgelijke aanslagen in het buitenland – ‘een reëel risico geworden’.

Verder lezen over terrorismedreiging:

In zijn vorige rapport waarschuwde de NCTV vooral voor de risico's voor kinderen die opgroeien in jihadistische gezinnen

Op bezoek in de Syrische gevangenis waar de IS’ers zitten die Europa niet terug wil: ‘Wij hadden een mooie stabiliteit in de Islamitische Staat.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden