NCTV: asielzoeker toch risico voor veiligheid in Nederland

De komst van asielzoekers vormt wel degelijk een risico voor de veiligheid in Nederland. Jihadisten kunnen zich ongezien met de vluchtelingenstroom naar Europa laten voeren. Bovendien kan frustratie over het lange, onzekere verblijf in een sober opvangcentrum ertoe leiden dat asielzoekers radicaliseren, vreest de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Dick Schoof. Beeld anp
Dick Schoof.Beeld anp

Tot nu toe weerspraken de NCTV en de inlichtingendienst AIVD de berichten dat jihadistische strijders asielzoekers als dekmantel gebruiken. Een minister uit Libanon, de paus en de Russische president waarschuwden dit najaar dat terroristen zich schuilhielden onder de asielzoekers. In Nederland werpt de PVV die gedachte veelvuldig op.

Nu blijkt dat er toch reden tot zorg is. Hoewel er niet één geval bekend is van een jihadist die met de asielstroom naar Europa is gestuurd, valt het niet uit te sluiten dat mensen met kwade bedoelingen zich mengen onder migranten en zo 'onopgemerkt en illegaal' Nederland binnenkomen, meldt de NCTV. 'Er kunnen vraagtekens worden geplaatst bij de mogelijkheden van immigratie- en veiligheidsdiensten om goed zicht te krijgen op de vluchtelingenstroom. Door de grote toestroom is het niet mogelijk alle personen nauwkeurig te identificeren en te screenen.'

'Hooggeplaatste IS-terrorist onderweg'

Een hooggeplaatste IS-terrorist, die onlangs uit Raqqa is vertrokken, is op weg naar Nederland of Duitsland. De man, die actief is in de inlichtingendienst van Islamitische Staat, komt met de stroom vluchtelingen mee naar Europa.

Ronselen

Daar komt bij dat er een risico is dat asielzoekers door jihadisten worden geronseld in de opvangcentra. Minister Ard van der Steur (Veiligheid & Justitie) schrijft daarom aan de Tweede Kamer dat wordt getracht 'gevoelens van frustratie' bij asielzoekers te voorkomen. 'Frustraties kunnen immers de vatbaarheid voor radicalisering en rekrutering vergroten', meent Van der Steur. Hij hoopt dat hij de deceptie voor is met de brief die onlangs werd uitgedeeld aan asielzoekers. Daarin staat dat de opvang sober is en dat de procedure lang duurt.

Het gevaar van radicalisering is niet denkbeeldig: salafistische organisaties bieden humanitaire hulp in asielzoekerscentra, weet Van der Steur. Hij denkt dat asielzoekers kunnen worden beïnvloed door die fundamentalistische stroming binnen de islam.

Van degenen die terugkeren van de oorlog in Syrië gaat een minder grote dreiging uit dan de NCTV eerder dacht. De terugkeerders zijn meestal teleurgesteld door hun ervaringen daar en zijn niet van plan hier geweld te gebruiken. Er is voor de spijtoptanten een programma beschikbaar, 'Exits', om hen te laten reïntegreren in de samenleving. Ook personen die nog niet op weg zijn gegaan naar het kalifaat kunnen hieraan deelnemen.

In totaal hebben nu circa 220 personen uit Nederland een jihadreis naar Syrië of Irak ondernomen. Van hen kwamen er 40 terug en sneuvelden er 42. De rest is nog daar en weet steeds vaker promotie te maken, meldt de terrorismedienst. Een enkeling heeft zich aangesloten bij groepen die proberen een aanslag te plegen in het Westen. De vrouwen nemen niet actief deel aan de strijd, maar richten zich eerder op online rekrutering van nieuw bloed.

Islamitische Staat

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over Islamitische Staat (IS).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden