NCRV: Endemol heeft idee voor RTL 4-programma B.O.T.S gepikt

De NCRV en tv-producent D & D beschuldigen Joop van den Ende, John de Mol en Ivo Niehe van diefstal van een programma-idee....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'De Eeuwige Strijd is volgens ons gewoon gepikt. Als je beide programma's op elkaar legt, zie je dat ze, met enkele nuances, precies hetzelfde zijn', aldus D & D-directeur R. Koornstra.

In B.O.T.S., gepresenteerd door Caroline Tensen, staan in een arena mannen tegenover vrouwen opgesteld. Zij mogen zich door stemkastjes uitspreken over vooroordelen over de andere sekse. Volgens Koornstra gebeurde dat in het NCRV-programma net zo. Het enige verschil is volgens hem dat het NCRV-programma 'minder schreeuwerig en minder opzweperig' was dan dat van RTL 4.

Endemol ontkent de programmaformule te hebben gekopieerd. 'Er is hier met verbazing op gereageerd, bij ons is er niemand die dat NCRV-programma kende', aldus een woordvoerder. Hij wil niet verder op de kwestie ingaan, omdat een brief naar de klagers onderweg is. Volgens de titelrol is het programma gemaakt 'naar een idee van Joop van den Ende, John de Mol en Ivo Niehe'.

Endemol zelf beschuldigde vorige maand de Amerikaanse tv-producent Fox van diefstal van Het spijt me, een van de meest succesvolle formats van Endemol. Endemol eist van Fox schadevergoeding.

NCRV en D & D eisen op hun beurt schadevergoeding van Endemol. Dat Endemol doet alsof er niets aan de hand is, verbaast Koornstra van D & D niet. 'Dat was ook de reactie van Fox op Het Spijt Me. Geen domme jongens bij Fox, net als Van den Ende, Niehe en De Mol. Maar wij vinden dat dit echt niet kan.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden