NCB gaat niet op in één organisatie voor migranten

Het Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB) weigert zichzelf op te heffen om op te gaan in één landelijke minderhedenorganisatie. Het bestuur van het NCB vindt dat de beoogde organisatie de belangen van minderheden niet voldoende behartigt, dat er geen zekerheid is over de positie van het personeel en dat de 'financiële...

Van onze verslaggever

Henk Müller

AMSTERDAM

Dit schrijft prof. dr J. van Kemenade, voorzitter van het bestuur van het NCB, aan staatssecretaris E. Terpstra van VWS. De fusie moet op 1 juli van dit jaar haar beslag krijgen, maar 'het NCB-bestuur is er niet van overtuigd dat de voorstellen in de huidige vorm zullen leiden tot het ontstaan van een nieuwe landelijke minderhedenorganisatie die een meerwaarde betekent ten opzichte van het bestaande', aldus Van Kemenade.

Tot verrassing van het NCB kondigde Terpstra onlangs aan dat niets de voorgenomen bundeling van acht minderhedenorganisaties meer in de weg stond. Het bestuur van het centrum moest toen nog praten over de voorstellen van een commissie die moest bemiddelen tussen het NCB en de andere organisaties.

Het NCB wees er op dat er geen enkele schriftelijke afspraak was over opzet, werkwijze en financiën van de nieuwe organisatie. Al eerder had Van Kemenade laten weten dat de voorstellen 'onzorgvuldig' waren.

De fusie moet volgens Terpstra uiterlijk 1 juli plaatsvinden. De acht organisaties worden opgeheven en de subsidie wordt stopgezet. Op grond van het besluit van Terpstra besloten de Molukse vertegenwoordigers af te haken. Het NCB maakte onder meer bezwaar tegen de voorgenomen verdeling van zetels in het bestuur van de nieuwe organisatie.

Elke minderhedenorganisatie zou één stem krijgen. Het NCB vindt dat onredelijk omdat het met zeventig man personeel dan net zoveel te zeggen zou krijgen als zusterorganisaties met twee medewerkers. Bovendien vindt het NCB dat er in de plannen voor de nieuwe organisatie 'te weinig nadruk wordt gelegd op het pleitbezorgende karakter van een landelijke minderhedenorganisatie'.

'In het voorliggende model komen niet eens de huidige taken en activiteiten van het NCB tot hun recht, laat staan dat er sprake zou zijn van de beoogde meerwaarde van de nieuwe organisatie', aldus de voorzitter.

Terpstra beloofde tijdens een mondeling overleg dat personeelsleden van de te fuseren organisaties niets te vrezen hadden. Uit berekeningen van het NCB blijkt echter dat er voor 24 personeelsleden 'geen vergelijkbare functie' is in de nieuwe organisatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.