NBC zet juridische aanval in op Murdochs station Fox

Het Amerikaanse network NBC heeft vorige week een juridische aanval op Fox, de keten tv-stations van Rupert Murdoch, ingezet. Volgens NBC is Fox in buitenlandse handen en dat is volgens de Amerikaanse wetgeving niet toegestaan....

The Guardian

WASHINGTON

Het juridische steeksspel, dat eerder dit jaar op gang werd gebracht door de National Association for the Advancement of Coloured People (NAACP), wordt nu dus gesteund door een van de grootste Amerikaanse omroepen, met voldoende geld in de buidel om een langdurige strijd met mediamagnaat Murdoch vol te kunnen houden. NBC is immers eigendom van de multinational General Electric, met bezittingen ter waarde van 250 miljard dollar en een winst in 1993 van meer dan 5 miljard dollar het grootste bedrijf van de Verenigde Staten.

De Federal Communications Commission (FCC, vergelijkbaar met een machtige versie van het Commissariaat voor de Media) kan Fox een fikse geldboete opleggen, of zelfs het bedrijf opdragen de structuur zo te veranderen dat het een Amerikaanse onderneming wordt.

Sinds 1934 verbiedt de Amerikaanse omroepwet dat omroeporganisaties voor meer dan 24 procent in handen zijn van buitenlandse personen of bedrijven.

De FCC stelde zich in het verleden positief op ten opzichte van Fox, zodat het een kans zou krijgen uit te groeien tot de vierde omroeporganisatie, naast ABC, CBS en NBC. Een vierde network zou de onderlinge concurrentie ten goede komen, zo vond de FCC.

Rupert Murdoch, inmiddels genaturaliseerd tot Amerikaans staatsburger, heeft al verklaard dat het omvormen van Fox tot een echt Amerikaans bedrijf ingewikkeld zal zijn, maar niet onmogelijk. Het zou zijn bedrijf echter behoorlijk kwetsbaar kunnen maken vanwege mogelijke belastingaanslagen van enkele honderden miljoenen dollars, gezien de snelle groei en het succes van de keten tv-stations.

Ook dwarsboomt NBC de pogingen van Murdoch een aantal tv-stations in Philadelphia en Boston te kopen. Murdoch heeft zijn zinnen hierop gezet om Fox Network op gelijke grootte te brengen met de drie andere grote omroepen.

'NBC's activiteiten zijn een overduidelijke poging tot misbruik van bestuurlijke procedures en een belemmering van de vrije concurrentie', meent Preston Padden, directielid van Fox.

Murdoch is weliswaar Amerikaan geworden, maar allerlei personeelswisselingen in de top van zijn concern hebben tot gevolg gehad dat hij zelf minder dan 1 procent van het bedrijf in handen heeft. Zijn zeggenschap over het bedrijf, in de vorm van aandelen met stemrecht, is echter nog wel 76 procent.

Gezien de eigendomsverhoudingen stelt het bedrijf daarom dat er geen sprake is van ongewenst buitenlands bezit van de firma. Bovendien heeft de FCC bij het aanvragen van de omroeplicentie in 1985, met de huidige constructie ingestemd.

De controverse tussen NBC en Fox spitst zich echter toe op de vraag of het verbod in de omroepwet betrekking heeft op pure zeggenschap door buitenlandse ondernemingen of personen, of dat het slaat op het bezit in de vorm van aandelen.

In het eerste geval zou Fox wel degelijk in buitenlandse handen zijn, want het bedrijf maakte eerder dit jaar bekend dat Murdoch zelf minder dan 1 procent van de aandelen in bezit heeft, en dat de overige 99 procent in handen zou zijn van het in Australië gevestigde News Corporation. Maar volgens zijn advocaten bezit Murdoch eveneens een groot aantal van de aandelen in News Corp. In elk geval groot genoeg om van 'eigendom' te kunnen spreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden