Nazi's of engelen in witte jassen

Bovenaan de citaten van de week in Time staat deze: 'Nederland is het eerste land dat euthanasie legaliseert sinds de nazi's.' Toegeschreven aan Monika Scheihoff, arts - nadere gegevens worden niet vermeld....

Op pagina 35 van het zelfde Amerikaanse magazine staat een kort maar gelukkig wel gedegen stukje over de Nederlandse euthanasiewet (goedgkeurd door de Tweede Kamer, behandeling in Eerste Kamer volgt). Met daaronder een opsomming van de weinige plaatsen in de wereld waar euthanasie of zelfdoding onder medische begeleiding ook (al dan niet oogluikend) wordt (of werd) toegestaan: de Australische staat North Territory, Zwitserland, Colombia en de Amerikaanse staat Oregon.

Op de webwsite www.timeeurope.com kunnen bezoekers hun mening geven over de vraag: 'Nederlandse wetgevers hebben gestemd voor de legalisering van euthanasie, of zelfdoding met doktershulp, zelfs voor kinderen van nog maar 12 jaar, waardoor Nederland straks het eerste land kan worden waar deze praktijk is toegestaan. Wat vindt u van deze wetgeving?' Van de 237 clickers die de vraag maandagmiddag hadden beantwoord, vonden de meesten (50,21 procent) dat euthanasie verboden moet zijn; 14,76 procent vond dat euthanasie onder stringente voorwaarden moet worden toegestaan, maar niet aan kinderen van onder de 16; en 35,02 procent vond dat de voorgestelde Nederlandse euthanasieregeling kracht van wet moet krijgen.

In Groot-Brittannië zou zo'n wet heel wat meer steun krijgen, meldt The Economist: volgens opiniepeilingen van de Britse Maatschappij voor Vrijwillige Euthanasie voelt niet minder dan vier op de vijf Britten wel voor een wetgeving zoals die in Nederland. Uit een bijgevoegd staatje blijkt dat Nederland weliswaar het enige Europese land is dat bezig is euthanasie te legaliseren, maar dat er niettemin verscheidene landen zijn die artsenhulp bij zelfdoding toelaten, terwijl de meeste landen een passieve-euthanasieverklaring erkennen.

Een beetje jammer is wel dat het Britse weekblad heeft gekozen voor een olijk toontje dat een serieuze analyse onmogelijk maakt. Onder het kopje 'The permissive Dutch' wordt de euthanasiewetgeving namelijk op één hoop gegooid met het gedogen van cannabis en de recente legalisering van prostitutie.

Dergelijke frivoliteiten hoeven we bij Der Spiegel niet te vrezen. De voorwaarden waaronder vierduizend Nederlanders per jaar op eigen verzoek een zachte dood sterven worden helder uiteengezet, evenals de logica achter het niet strafbaar stellen van de arts.

Maar de beschrijving van een specifiek voorbeeld uit de euthanasiepraktijk heeft toch iets van een streekroman: 'Toen de medici de dodelijke injectie toedienden, had de hele familie zich rond het bed van de stervende verzameld. Voor de huisarts en de verpleegster, die de dood-op-verzoek moesten voltrekken, stond de traditionele Hollandse 'Bon-Voyagekoek' al klaar.' Bon-Voyagekoek? Toch niet dat al haast spreekwoordelijke plakje cake bij de condoleancekoffie?

Het Duitse magazine kijkt natuurlijk wel uit om Nederlanders met nazi's te vergelijken. Hoewel. . . Het blad neemt het op voor de artsen met gewetensbezwaren, die door zo'n ruimhartige euthanasiewet moeilijker nee zouden kunnen zeggen tegen patiënten die erom vragen uit hun lijden te worden verlost. 'Veel artsen willen niet tot engel des doods worden', schrijft Der Spiegel. Engel des doods? Was dat niet de benaming voor de nazi-kamparts Josef Mengele?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden