Nazi Priebke: 'Vermoorden van burgers was heel moeilijk voor ons'

Terwijl de Italiaanse autoriteiten nog steeds zoeken naar een oplossing voor het lichaam van de nazi Erich Priebke (geen enkele gemeente wil de resten van de oud-SS'er op zijn grondgebied hebben), heeft zijn advocaat een video vrijgegeven waarin hij op zijn leven terugkijkt. Hierin zegt Priebke dat de executie van 335 Italiaanse burgers in 1944, die door zijn eenheid werd uitgevoerd, 'voor ons verschrikkelijk was om te doen'.

Volgens Priebke lag de fout niet bij zijn eenheid, maar bij de partizanen. Die hadden 33 SS-officieren vermoord, en 'ze hadden kunnen weten dat er represailles zouden volgen'. 'Ze deden het bewust, in de hoop dat onze wraak een revolutie tot gevolg zou hebben', zegt hij in het interview. Het is onbekend wanneer het gesprek, dat in het Italiaans wordt gehouden, is opgenomen.

Als hem wordt gevraagd waarom hij de opdracht uitvoerde, zegt Priebke dat het 'onmogelijk' was om te weigeren. Een andere officier had hem verteld dat het een directe opdracht van Hitler was, en dat 'iedereen die niet meewerkte aan de executie, in de rij bij de slachtoffers zou komen te staan, en zelf ook worden geëxecuteerd.

'In een oorlog gebeuren zulke dingen'
Priebke heeft in 1994 ook een interview gegeven aan ABC-News, die ontdekte dat hij onder zijn eigen naam in Argentinië woonde. 'De communisten hebben toen onze Duitse soldaten opgeblazen', legde hij uit. 'Voor elke omgekomen soldaat, moesten er tien Italianen dood. Burgers? Nou... de meeste waren terroristen', zei hij toen in het Engels. 'Het was een opdracht. Je moet weten, in een oorlog gebeuren zulke dingen.'

Priebke is in 1946 ontsnapt uit een krijgsgevangenkamp en naar Argentinië getrokken, waar hij tot 1994 onder zijn eigen naam heeft gewoond. Hij was 80 toen hij daar werd gevonden. In Italië is hij tot levenslang huisarrest veroordeeld. Vorige week is hij in Rome op honderdjarige leeftijd overleden, en hij is nog steeds niet begraven omdat niemand zijn lichaam wil hebben.

 
Ze hadden kunnen weten dat er represailles zouden volgen
SS'er Erich priebke
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.