'Nazi' en 'gentleman' geeft Engeland zijn Bal terug

De Bal is terug en gered voor het Britse vaderland. De Duitse voormalige international Helmut Haller kon er vrijdag eindelijk van worden overtuigd dat De Bal waarmee Engeland in 1966 wereldkampioen voetbal werd, niet thuishoorde in de kelder van zijn zoon, maar in Engeland....

BERT WAGENDORP

Twee tabloids, de Daily Mirror en The Sun, leverden eind vorige week een strijd op leven en dood om De Bal. Beide kranten, respectievelijk 2,5 en 4 miljoen lezers, maakten er een erezaak van wie De Bal voor koningin en vaderland zou terughalen. Het team van de Mirror (dertien journalisten) won, The Sun beet verbitterd in het zand.

Volgens The Sun hadden vader en zoon Haller ('De hebzuchtigste moffen op aarde') een bedrag van tweehonderdduizend gulden geëist, alleen voor een foto van De Bal. The Sun liet het daar niet bij zitten en schilderde Helmut the Horrible vrijdag af als een geldbeluste nazi.

In een strip worden de lotgevallen van De Bal nog eens kort samengevat. Heartless Haller tegen zijn zoon, tijdens een potje voetbal met De Bal: 'On my head, son... zat is an order' En, tegen reporters van The Sun: 'You vant ze ball? You can have a picture of ze ball... for eighty grant'

Maar gelukkig blijkt Helmut in de Mirror helemaal geen rotmof, maar een echte gentleman. Er moest weliswaar voor ze ball worden betaald, maar het niet onthulde bedrag, bijeengebracht door The Mirror, Richard Bransons Virgin en vervoerbedrijf Eurostar, ging volgens de Mirror naar een fonds voor kinderen met kanker.

Volgens The Sun echter zouden de Hallers slechts vijftigduizend gulden aan het fonds willen overmaken en honderdvijftigduizend gulden in eigen zak steken. Een woedende lezer van de krant stelde voor het huis van Haller te bombarderen met een stuiterende Dambuster-bom uit WO II, voor de gelegenheid overgeschilderd als voetbal.

De 69-jarige Sun-lezer Joe Carver deelde The Sun mee dat hij al naar de politie in zijn woonplaats was geweest, om Haller alsnog aan te klagen wegens diefstal van De Bal.

Nadat de deal met de Mirror rond was, vloog Jürgen Haller vrijdag met De Bal naar Londen. Op het vliegveld Stansted werd hij volgens de Mirror overvallen door twee ratten van Sun-journalisten, die een laatste poging deden de zaak te redden. 'Wij willen de bal terug', zeiden ze tegen Jürgen, terwijl ze hem eraan herinnerden 'wat er vijftig jaar geleden is gebeurd'.

Maar het warme welkom door de Mirror maakte daarna veel goed. Vader Helmut, die al eerder was afgereisd, sprak nog zijn verbazing uit over alle Britse ophef rond 'een kleine oude voetbal', in een tijd dat 'er overal ter wereld oorlogen gaande zijn en er zelfs gekke-koeienziekte heerst'. Maar na uitleg door de Mirror begreep hij dat deze relativering onterecht was.

'Ik begrijp nu dat het niet zomaar een voetbal is. Het is een symbool van jullie grootste sportsucces. Het is terecht dat jullie hem terugkrijgen.' Helmut gaf De Bal vervolgens aan Geoff Hurst, die in de finale een hattrick scoorde. Geoff kuste De Bal en zei dat het was alsof hij opnieuw wereldkampioen was geworden.

Bert Wagendorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden