Nazi-archief na zestig jaar openbaar

Het nazi-archief met informatie over de holocaust is vanaf woensdag beschikbaar voor historici en overlevenden. Het gaat hier om vijftig miljoen pagina’s met onder meer de administratie van concentratie- en werkkampen bevat, transportlijsten en lijsten van omgekomenen....

AP

Met de afronding van de ratificering van het verdrag dat de nazi-archieven in het Duitse Bad Arolsen openstelt voor publiek is een einde gekomen aan zestig jaar van geheimhouding. Dat heeft het uit elf landen bestaande bestuur van de International Tracing Service (ITS), de afdeling van het Internationale Comité van het Rode Kruis die de opgeslagen archieven beheert, woensdag bekendgemaakt.

Griekenland was het laatste land dat het verdrag ondertekende en inleverde bij het Duitse ministerie van buitenlandse zaken. Nederland ratificeerde het verdrag al eerder. ‘We zijn er, de deuren zijn open’, aldus ITS-directeur Reto Meister. Paul Shapiro van het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum, die zich sinds 2001 heeft ingespannen om de archieven openbaar te krijgen, reageerde opgelucht, maar zei dat het proces te lang heeft geduurd.

Tot op heden werd het archief slechts aangewend voor het opsporen van familieleden van overlevenden en nabestaanden of voor het leveren van bewijslast in rechtszaken. Maar nu krijgen ook historici de kans om te putten uit deze enorme bron van informatie. Meister zei alleen deze maand al vijftig verzoeken te hebben ontvangen van onderzoekers die staan te popelen om zich op het archief te storten.

De nazi’s hielden alles precies bij, van het aantal maaltijden waar een dwangarbeider recht op had tot de manier waarop concentratiekampgevangenen aan hun gruwelijke eind kwamen.

Toch wordt niet verwacht dat het openstellen van het archief de algemene kennis over de holocaust en het nazi-tijdperk, waarschijnlijk de meest bestudeerde periode van de twintigste eeuw, zal vergroten. Wel zullen de vrijgekomen persoonsgegevens en details de onvoorstelbare gruwelijkheden uit die periode wellicht minder abstract kunnen maken. Naar verwachting zal het archief, waar de geallieerde troepen nog voor de oorlog was afgelopen al de eerste hand aan legden, tevens een hernieuwde golf van academische interesse in de holocaust teweeg brengen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden