Nazaten Richard III willen begrafenis in York

Verre familie van de Engelse koning Richard III wil dat gehoor wordt gegeven aan de wensen van de in 1485 omgekomen vorst en dat zijn stoffelijke resten worden bijgezet in de kathedraal van York. 'Daar hoort hij thuis', aldus Charles Brunner, die afstamt van zowel Richards zus Anne van York als van zijn broer Edward IV. 'Hij heeft er recht op', zei Brunner tegen de BBC.

redactie
Een reconstrucie van het gezicht van de Engelse koning Richard III Beeld ANP
Een reconstrucie van het gezicht van de Engelse koning Richard IIIBeeld ANP

De wensen van de 'familie', ruim 500 jaar na de dood van Richard III, volgen op de vondst van Richards skelet vorig jaar september onder een parkeergarage in Leicester en de bevestiging vorige week dat de botten inderdaad van de op het slagveld omgekomen koning waren. Richard was koning uit het huis York, en groeide op in de omgeving.

'York en het graafschap York zijn en blijven het fysieke en spirituele tehuis van koning Richard III', meent Stephen Nicolay, die zijn afkomst kan herleiden tot Richard Plantagenet, de derde hertog van York en vader van koning Richard. Parlementsleden ondersteunen de claim van de nazaten. Meer dan 15.000 mensen hebben inmiddels een petitie getekend met het verzoek om Richards botten in York te begraven.

Leicester wil daar niets van horen. In die stad is zaterdag al een bezoekerscentrum geopend met informatie over de vondst en opgraving van Richards resten. 'Hij wordt hier in de kathedraal begraven en nergens anders, wat York ook zegt', aldus de strijdvaardige burgemeester van Leicester tegenover de BBC.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden