Nawijn wil duizenden asielzoekers legaliseren

Minister Nawijn van Vreemdelingenbeleid en Integratie riskeert een nieuwe aanvaring met het kabinet met zijn voorstel grote aantallen (al dan niet afgewezen) asielzoekers te legaliseren....

Van onze verslaggever Frits van Veen

De Tweede Kamer nam woensdag met verbazing kennis van het voorstel van de LPF-minister. De fracties van CDA en VVD, de coalitiepartners van de LPF in het demissionaire kabinet, benadrukten dat zij niets willen weten van een generaal of specifiek (beperkt) pardon voor asielzoekers.

CDA-Kamerlid Van Vroonhoven zei dat zo'n plan in strijd is met het regeerakkoord. Volgens VVD'er Blok heeft de minister 'op de van hem bekende onnavolgbare wijze totale verwarring gezaaid'.

Nawijn zei in de Kamer dat hij geen generaal of specifiek pardon op het oog heeft en dat hij slechts gebruik wil maken van zijn zogenaamde discretionaire bevoegdheid om in individuele gevallen een verblijfsvergunning te geven. Hij zei aan een regel daarvoor te werken, maar nog niet te weten welke criteria daarin moeten komen.

Na afloop van het debat met de Tweede Kamer liet hij echter weten dat de mensen die ervoor in aanmerking komen in ieder geval vijf jaar in Nederland moeten verblijven en ten minste in de asielprocedure moeten zitten.

Hij erkende dat zijn voorstel moeilijk kan liggen in het kabinet, dat hij het plan vrijdag wil voorleggen. Woensdagmorgen moest hij al opheldering verschaffen aan premier Balkenende, nadat hij dinsdagavond op het NOS Journaal nog de indruk had gewekt álle vijf- tot zevenduizend asielzoekers te willen legaliseren.

Nawijn, die een streng vreemdelingenbeleid voorstaat, wekte een maand geleden al verbazing door op een bijeenkomst van VluchtelingenWerk Nederland aan te kondigen meer schrijnende gevallen te willen helpen.

Sindsdien, maakte de minister bekend, zijn bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van het Ministerie van Justitie zeshonderd verzoekschriften binnengekomen. Die verzoekschriften hebben betrekking op in totaal veertienhonderd mensen.

De linkse partijen in de Kamer reageerden woensdag met een mengeling van ongeloof en instemming op Nawijns plan. PvdA-Kamerlid De Vries was het naar eigen zeggen voor het eerst volledig met minister Nawijn eens, toen hij hem dinsdagavond op de televisie zijn toen nog niet afgezwakte plan zag ontvouwen.

GroenLinks-Kamerlid Vos zei dat de minister bij een grote groep mensen verwachtingen heeft gewekt, die hij nu ook moet waarmaken.

De LPF kwam met een eigen plan voor een specifiek pardon. Kamerlid Varela zei 2300 asielzoekers te willen legaliseren die al vijf jaar of langer in procedure zijn.

Daarmee is er een nipte meerderheid van 76 zetels in de Kamer (PvdA, SP, GroenLinks, D66, LPF en ChristenUnie) die een specifiek pardon voor asielzoekers wil.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden