Nawijn geeft afgewezen gezin uit China alsnog status

Een Chinees asielzoekersgezin uit het Friese Wolvega dat na zestien jaar Nederland uit had gemoeten, krijgt alsnog een verblijfsvergunning. Minister Nawijn van Vreemdelingenzaken en Integratie heeft dit woensdag aan de woordvoerder van de familie, raadslid Jan Koopman uit de gemeente Weststellingwerf, meegedeeld....

Van onze verslaggeefster

Nawijn gaat daarmee in tegen het uitdrukkelijke advies van zijn ambtenaren het gezin geen verblijfstitel te verlenen, omdat het al lange tijd is uitgeprocedeerd. De Vreemdelingendienst haalde de familie Ku half maart uit haar huis in Wolvega. Het gezin, waarvan de twee kinderen van 11 en 8 jaar in Nederland zijn geboren, kreeg te horen dat het naar China terugmoest. De Ku's zijn zestien jaar geleden vermoedelijk om politieke redenen gevlucht, maar Koopman kent geen details van dat verleden.

Ze hadden lange tijd een voorlopige verblijfsvergunning. Zo'n zes jaar geleden raakte hun dossier bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in de vergetelheid. Nu het Vreemdelingenbeleid strenger is geworden en er minder asielzoekers Nederland binnenkomen, behandelt de IND veel van dit soort gevallen opnieuw.

Koopman, raadslid namens de Sociaal Democratische Partij, troonde de familie Ku drie weken geleden mee naar een vergadering van de vaste kamercommissie Justitie, waarbij Nawijn aanwezig was. Hier maakte Nawijn kennis met de Ku's. Hij beloofde hun dossier te bekijken. Volgens zijn woordvoerster heeft hij hun een verblijfsvergunning gegeven vanwege klemmende redenen van humanitaire aard. Nawijn heeft die bevoegdheid.

Onlangs verklaarde Nawijn in de Tweede Kamer dat hij elf keer een verblijfsvergunning heeft verstrekt op humanitaire gronden. Het geval-Ku is de twaalfde keer. De familie kraakt op dit moment een tweekamerwoning in een bejaardenflat in Wolvega.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden