Navultube

‘Wat zit je te shaken man, gaat het wel goed met je?’ Het gedrag van aangesprokene geeft aanleiding tot argwaan....

Peter van den Berg

Squeeze Tubes, heet het product officieel. Twee tubes, te koop bij de buitensportzaak voor 4,20 euro, kunnen gebruikt worden om jam, honing, pindakaas, knoflookboter, mosterd, of vloeibare babyvoeding op reis te vervoeren. Makkelijk voor op de camping of tijdens een tochtje.

De navultube heeft een fors gat achterin, een zogezegd open eind, waardoor de vloeibare etenswaar in de tube wordt ingebracht.

Het is handig eerst de gebruiksaanwijzing te lezen. ‘De tube tot ongeveer driekwart vullen. Dan het uiteinde van de tube iets meer dan een centimeter ombuigen en met een bijgeleverde plastic klip vastzetten. Daarna dop losdraaien en etenswaar op bord, brood of toast smeren.’

Makkelijk? Valt enorm mee. Eerst lijkt de plastic klip nog een probleempje te kunnen veroorzaken, maar enig gefröbel brengt uitkomst. Niche neemt een eerste proef met kraanwater. Tube voor driekwart vol, uiteinde ombuigen, klip erop en maar shaken om te zien of de tube inderdaad goed afsluit. Geen druppel. Perfect.

Nu het echte werk. Pindakaas. Vijf, zes lepels in de tube smeren, rand schoonvegen, ombuigen, klip erop, handen onder de smurrie, pakje tissues. Viespeuk, beweert de buurman. Verre van overtuigend, allemaal.

Bij de supermarkt ontwaart Niche naast het potje pindakaas een tube (330 gram) hazelnootpasta. Het kan dus altijd nog eenvoudiger. Maar dat is dan ook wel weer een stuk meer milieubelastend.

Peter van den Berg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden