Navratilova: nu ook een café

Met het café zelf lijkt niets mis, en van de naam zal ook niemand raar opkijken. Per slot van rekening is het nu mode om met 'dure', liefst Oosteuropees klinkende namen te smijten in de horeca, want dat geeft zelfs de voor een grijpstuiver ingerichte plattelandskroeg tegenwoordig al het aureool...

Maar goed, zal je net zien: Utrecht moet weer eens overdrijven in het bedenken van een onuitspreekbare, gewichtig aandoende cafénaam. En logisch: natúúrlijk komt daar gedonder van, al vraag je je in gemoede af hoe de knuppel in het hoenderhok terecht is gekomen.

Heeft Tom Okker gekletst? Of Krajicek? Haarhuis misschien? Of die van Stöve dan? De beroemde, voormalige Ster van Wimbledon was zelf dinsdag helaas niet bereikbaar om terzake opheldering te verschaffen, dus de vraag blijft hoe zij in godshemelsnaam op vrijdag al kon weten dat er zaterdag in nota bene een gewone Utrechtse dwarsstraat een homo- en lesbo-café zou worden geopend dat haar naam ging dragen. En minstens zo interessant: waarom zij daar stante pede per fax bezwaar tegen heeft aangetekend.

Is het het concept van de kroeg ('informeel, radicaal maar tevens hetero-seksueelvriendelijk') haar net even te mies? Of moet er gewoon geld over de brug komen?

Hoe dan ook, de kans is groot dat v/h café Floor, v/h café De Hooghe Heren, v/h café Pinter aan het Lucasbolwerk nog maar heel kort café Navratilova zal heten, omdat anders de wind wel eens uit een heel andere hoek zou kunnen gaan waaien. Toch wil exploitant F. Bus van het etablissement in elk geval nog proberen de in de Verenigde Staten woonachtige sportvrouw te vermurwen: 'We gaan haar ervan overtuigen dat het wel kan', aldus de baas woensdag tegen een verslaggeefster van het Utrechts Nieuwsblad. Zijn verweer zal er op neer komen dat Martina dat idee van die cafénaam moet zien als een eerbetoon voor het feit dat zij privé al openlijk voor haar geaardheid uitkomt, dus waarom dan ook in Utrecht niet in neon?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.