NAVO zoekt al naar opvolger voor Willy Claes

De NAVO is 'zeer behoedzaam' op zoek naar een opvolger voor secretaris-generaal Willy Claes. Dat zegt de Belgische oud-ambassadeur bij de NAVO, Jan Adriaenssen....

JOS KLAASSEN

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

Het Agusta-schandaal, dat momenteel de Vlaamse Socialistische Partij (SP) teistert, maakt geen bocht om de socialist Willy Claes. Hij maakte medio februari 1995, toen het Agusta-schandaal de SP overviel, de grote fout zich van den domme te houden.

Aanvankelijk wist Claes 'helemaal niets'. Vervolgens bekende de vroegere SP-penningmeester Etienne Mangé dat hij ongeveer 2,7 miljoen gulden smeergeld van Agusta had aangenomen voor de partij.

Plots wisten ook ex-voorzitter Frank Vandenbroucke en de huidige voorzitter Louis Tobback weer, dat Mangé in 1989 het Agusta-bod inderdaad had aangekaart. Pas daarna kreeg ook Claes zijn geheugen terug. 'Juist ja, maar het was slechts een anecdote.'

Onmiddellijk rezen in de NAVO vragen over Claes. Maar de ambassadeurs van de zestien lidstaten spraken toch hun vertrouwen in hem uit. Claes kreeg wel het verzoek zo snel mogelijk zijn naam te zuiveren.

Opmerkelijk is dat ex-ambassadeur Jan Adriaenssen thans tegen VTM zegt dat Willy Claes zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid bij de NAVO heeft verloren. Adriaenssens argument is nog verrassender: 'Claes wordt alleen gedekt door Clinton.'

De voormalige Belgische diplomaat vraagt zich openlijk af: 'Wat moet je met een secretaris-generaal, die de NAVO vertegenwoordigt bij gratie van Clinton? Dat werkt tegen hem.' Adriaenssen verwijst naar het interview eergisteren in het BBC-programma Newsnight met de vroegere Britse NAVO-ambassadeur Sir Michael Alexander. Ook de Britse diplomaat gelooft dat de NAVO nog weinig geduld met Claes heeft. Adriaenssens commentaar: 'De Britten vormen altijd een voorbode van wat er in de NAVO precies gaande is.'

Willy Claes heeft sinds de Agusta-crisis begon geen openbaar leven meer. In het NAVO-hoofdkwartier mijdt hij de pers, hetgeen er ook toe leidt dat hij samen met zijn bezoekers de media te woord staat. Tijdens zijn recente Amerikaanse reis was hij alleen bereid CNN te woord te staan.

In Belgische politieke kringen wordt de opvatting gehoord, dat na het opstappen van minister van Buitenlandse Zaken Frank Vandenbroucke thans Willy Claes in de schijnwerpers komt te staan. Ook Belgische politici eisen, dat hij terugtreedt om zo snel mogelijk een einde te maken aan de Agusta-hypotheek die op de Belgische politiek drukt.

Donderdag is ook meer bekend geworden waarom minister van Buitenlandse Zaken Frank Vandenbroucke de handdoek in de ring heeft geworpen.

De Vlaamse socialistische voorman was in de eerste plaats bang dat hij, als hij aanbleef, de positie van zijn partij in de regeringscoalitie zou schaden. Maar hij voorzag ook, dat na de verkiezingen van 21 mei de SP in de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regering zwak zou staan. Vandenbroucke zou voorts premier Jean-Luc Dehaene niet in problemen hebben willen brengen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden