NAVO wil ook buiten Kabul vrede handhaven

De NAVO breidt de vredesmacht in Afghanistan uit van het gebied rondom Kabul naar de noordelijke regio Kunduz. Dat hebben de ambassadeurs van de NAVO-lidstaten maandag besloten....

Reuters en ANP

Sinds de val van het Taliban-regime bewaakt de internationale troepenmacht ISAF de veiligheid in en rond Kabul. Deze macht stond tot juli dit jaar onder Duits-Nederlands commando, waarna de NAVO het met toestemming van de Verenigde Naties overnam. Buiten Kabul is Afghanistan verre van veilig. De Afghaanse regering en de VN hebben herhaaldelijk gevraagd om uitbreiding van de 5500 man sterke missie. Duitsland heeft nu voorgesteld 450 man naar Kunduz te sturen.

Na uitbreiding van de inzet tot deze regio zouden in de toekomst ook nog andere Afghaanse provincies aan bod kunnen komen. Daarvoor gaat de militaire staf van de NAVO ook voorstellen uitwerken. De VN-Veiligheidsraad heeft maandag besloten al een verkennende diplomatieke missie naar Afghanistan te sturen.

Voor de stabilisatie van de regio's buiten Kabul zullen zogeheten regionale opbouwteams worden opgericht. Nederland is in principe positief een bijdrage te leveren aan zo'n team, zei de Nederlandse minister Kamp van Defensie zaterdag. Het zou dan gaan om een zeer beperkt aantal individuele militairen, niet om eenheden. Momenteel zijn er zo'n 35 Nederlandse militairen in Kabul.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden