Navo wil met Rusland werken aan raketschild

De NAVO wil samen met Rusland een antiraketschild creëren. Ook wil secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen het systeem koppelen aan dat van de Amerikanen (met video).

ReutersAFP en ANP

Rasmussen zei dat vrijdag, een dag nadat de Amerikaanse president Barack Obama had bekendgemaakt de bouw van het geplande Amerikaanse antiraketschild in Oost-Europa niet door te laten gaan.

‘Ik zou willen dat Rusland en de NAVO samen kijken naar de uitdagingen op het gebied van veiligheid in de 21e eeuw, om een stevige basis te leggen voor onze toekomstige samenwerking’, aldus de Deen. ‘We moeten onderzoeken of er potentie is om de antiraketschilden van Amerika, Rusland en de NAVO op een gepast tijdstip aan elkaar te koppelen.’

De Russische gezant bij de NAVO, Dmitri Rogozin, noemde het voorstel van Rasmussen om nauwer met Moskou samen te werken ‘positief en constructief’. ‘We moeten het samen analyseren’, aldus Rogozin.

Tekst gaat verder onder video

]]>

De Russische president Dmitri Medvedev stelde donderdag al meer internationale samenwerking voor. Hij was tevreden over het Amerikaanse besluit niet verder te gaan met het antiraketschild. In zijn toespraak gaf Rasmussen aan ook graag samen te willen werken. ‘Ik geloof dat een dialoog tussen Rusland en de NAVO een reële meerwaarde heeft. We moeten allen mikken op een ontwerp voor een Euro-Atlantisch veiligheidssysteem, waar Rusland zich in kan vinden.’

De NAVO heeft in het verleden al samengewerkt met Rusland. Ook toen ging het erom dat verschillende verdedigingssystemen op elkaar aangesloten moeten kunnen worden. Sinds de uitbreiding van de NAVO met voormalige Sovjetstaten zijn de betrekkingen echter verslechterd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden