NAVO vraagt meer geld voor defensie

De NAVO oefent grote druk uit op haar lidstaten om de uitgaven voor defensie fors te verhogen. 'Herstructurering alleen is niet genoeg....

Van onze correspondent Geert-Jan Bogaerts

De Amerikaanse minister van Defensie Cohen sprong hem bij. 'Verbeteringen in onze defensiecapaciteit komen niet alleen van vrome intenties. Ze moeten ook voortkomen uit hogere uitgaven', zei hij na afloop van een vergadering met zijn collega-ministers uit de negentien NAVO-landen. Volgens diplomaten hebben Robertson en Cohen in besloten kring harde woorden gesproken over het trage tempo waarin veel landen hun militaire uitgaven opschroeven.

'Ik heb alle regeringsleiders een brief geschreven waarin ik hen heb gewezen op de verplichtingen die ze zelf zijn aangegaan', zei Robertson. Hij had zelfs de in diplomatieke kringen zeer ongebruikelijke stap willen doen om de grootste achterblijvers met naam en toenaam te noemen, 'maar daarvan zie ik maar af'.

Duidelijk is volgens diplomaten echter wel dat Nederland niet goed scoort. Minister De Grave heeft jaarlijks 1,7 procent van het bruto binnenlands product, een kleine 14 miljard gulden, tot zijn beschikking voor militaire uitgaven. Daarmee zit Nederland onder de middenmoot en blijft het ver achter bij het NAVO-gemiddelde van 2,5 procent.

De Grave vertrok gisteren overigens voortijdig van de bijeenkomst. Hij gaf er de voorkeur aan bij het bewindsliedenoverleg te zijn en vandaag bij het wekelijkse kabinetsberaad. Het is niet de eerste keer dat de minister verstek laat gaan bij NAVO-vergaderingen, en volgens buitenlandse diplomaten begint zijn 'voortdurende afwezigheid' op te vallen. 'Het is in ieder geval geen goede zaak, want hij heeft hier wel wat te vertellen, misschien zelfs uit te leggen', aldus een diplomaat.

Robertson had wel lovende woorden voor de herstructureringen die De Grave uitvoert. 'Ik ben onder de indruk van wat Duitsland, Nederland en Griekenland op dit moment doen. Daar zijn heel serieuze omvormingen bezig, die in de goede richting gaan', aldus de NAVO-voorman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden