NAVO vindt langere training Afghanen prima

BRUNSSUM - De NAVO, de EU en Afghaanse overheid hebben er geen moeite mee dat Nederland langer les geeft aan Afghaanse politierekruten dan andere landen. 'Als de regering besluit om politietrainers te sturen met bepaalde voorwaarden, zullen we daaraan meewerken', zegt NAVO-generaal William Caldwell, die met de opleiding is belast. 'Ik werk met dertig verschillende landen die allemaal hun eigen eisen hebben. Ik zal die allemaal respecteren.'

ANP
Duitse militairen in de provincie Kunduz Beeld afp
Duitse militairen in de provincie KunduzBeeld afp

De Nederlandse regering heeft de Tweede Kamer een extra degelijke opleiding toegezegd. Na de basistraining van acht weken zou er later nog tien weken les volgen ergens in Afghanistan.

Het hoofd van de Europese politiemissie, de Nederlandse EU-topambtenaar Kees Klompenhouder, denkt niet dat de afwijkende Nederlandse eisen lastig zijn. 'Dit lijkt me te passen in de vrijheid van elk land.'

Beschermer van de rechtstaat
Beiden benadrukken dat de Afghaanse politie nu niet wordt opgeleid voor militaire acties. 'We hebben juist donderdag nog vastgelegd dat de politie er is als beschermer van de rechtstaat, om de bevolking te dienen. Dus niet uitsluitend veiligheid', aldus Klompenhouwer.

Eerder had ook het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gezegd geen problemen te hebben met de afwijkende procudures. In Afghanistan zijn momenteel zo'n achtduizend trainers, met name van de NAVO en huurlingen van Amerikaanse bedrijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden