NAVO verdeeld over Amerikaans defensieschild

Binnen de NAVO heerst diepe verdeeldheid over het Amerikaanse plan om een schild tegen intercontinentale raketten op te bouwen. 'Er zijn brede zorgen', erkende minister Van Aartsen gisteren, 'ook bij de Nederlandse regering.'..

Van onze correspondent

Van Aartsen zei dat in de marge van een NAVO-vergadering van ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. Daar legde de Amerikaanse onderminister Talbott nog eens uit wat de bedoeling is van het Amerikaanse plan. Volgens Van Aartsen stellen de Amerikanen zich weliswaar terughoudend en voorzichtig op, maar 'moeten we nu eerst de discussie aangaan of dit wel de juiste weg is'.

Talbott deed volgens hem 'geen enkel aanbod' aan Europa om mee te doen. Maar het is de vraag of Europa op zo'n uitnodiging positief zou reageren. 'Is dit de enige manier om de dreiging af te wenden? Dat is voor Europa nu de vraag. Ik geloof dat onze verontrusting bij Talbott wel overkomt.'

Talbott gaf de Europese partners uitleg over het initiatief. De bedoeling is een antiraketsysteem op te bouwen dat intercontinentale raketten uit de lucht schiet. De VS bezien met grote argwaan de technologische vooruitgang van landen als Noord-Korea en Iran, die met hun raketten steeds dichter bij Noord-Amerikaanse doelen kunnen komen.

De Europese NAVO-partners dringen er vooral op aan dat de VS bestaande verdragen over ontwapening respecteren. Het belangrijkste verdrag is het zogeheten ABM-akkoord, dat de ontwikkeling van antiraket-raketten verbiedt. Ook is Europa bang buitengesloten te worden van de Amerikaanse bescherming. Bovendien dringen de Europese landen erop aan dat er besprekingen plaatsvinden met Rusland, dat zich een fel tegenstander heeft getoond van het defensieschild.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden