NAVO valt nu ook Servische troepen in Kosovo aan

De NAVO valt sinds zondag Servische tanks en troepen in Kosovo aan om te proberen een einde te maken aan de etnische zuiveringen in Kosovo....

NAVO-chef Javier Solana kondigde de nieuwe fase in de luchtaanvallen dit weekeinde af nadat duidelijk was geworden dat de Servische troepen steeds erger te keer gaan tegen de Albanese bevolking. Volgens NAVO-woordvoerder Jamie Shea dreigt er een 'humanitaire catastrofe in Kosovo van een omvang die we sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog niet hebben gezien'.

Volgens president Clinton zijn de leiders van de NAVO-landen het erover eens dat het nodig is een 'krachtig antwoord te geven op Milosevic' voortgaande campagne van onmenselijk geweld'.

Frankrijk meldde gisteren dat het werkt aan een poging om een diplomatieke oplossing te vinden. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Védrine probeert Parijs Rusland ertoe te bewegen een bemiddelaarsrol te spelen. Portugal liet weten dat het vindt dat de besprekingen over Kosovo moeten worden hervat. Italië en Griekenland lieten zich al eerder in die richting uit.

Voorlopig gaan de luchtaanvallen echter onverminderd voort. Gisteravond laat steeg vanaf de luchtmachtbasis in Aviano een nieuwe golf gevechtstoestellen op, richting Joegoslavië. Ditmaal waren er ook A-10 gevechtstoestellen bij die worden ingezet tegen tanks. De meeste bombardementen waren dit weekeinde nog gericht commandocentra van de Joegoslavische strijdkrachten en hoofdkwartieren van de Servische speciale politie.

Groot-Brittannië kondigde gisteren aan het aantal gevechtstoestellen meer dan te verdubbelen, van 8 naar 21. Bovendien mogen de Amerikanen meer B-52-bommenwerpers vanaf Britse bases inzetten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright reageerde geprikkeld op de kritiek dat de luchtaanvallen de situatie in Kosovo alleen maar hebben verergerd. 'Het is absoluut verkeerd om te zeggen dat het een averechts effect heeft gehad.' Zij verzekerde dat Milosevic uiteindelijk aan het kortste eind zal trekken. 'Aan het eind zal hij merken dat zijn leger verwoest is.'

De nieuwe strategie maakt het risico groter dat er NAVO-gevechtstoestellen worden neergehaald. De Amerikaanse luchtmacht verloor dit weekeinde al een hypermodern F-117A Stealth-toestel boven Servië. Het was voor zover bekend het eerste verlies van de NAVO.

De piloot werd door een Amerikaans reddingsteam opgepikt en naar Aviano teruggebracht. Volgens het Pentagon is het nog onduidelijk of het toestel is neergeschoten of dat het door een technisch mankement neerstortte.

Nu de NAVO-bombardementen vooralsnog alleen maar tot nóg meer geweld lijken te hebben geleid, gaan er steeds meer stemmen op voor het sturen van grondtroepen naar Kosovo om de Albanese bevolking te beschermen. Maar secretaris-generaal Solana zei nog eens dat de NAVO dit niet van plan is.

Vanuit Leeuwarden zijn zondag twee vernieuwde F-16's vertrokken naar de Italiaanse basis Amendola. Deze vervangen twee oudere modellen die over minder mogelijkheden beschikken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden