NAVO-troepen nog lang niet weg uit Uruzgan

KABUL - Het gaat nog zeker meer dan twee jaar duren voordat de NAVO-troepenmacht de controle over Afghaanse provincies als Kandahar, Helmand en Uruzgan kan overdragen aan het lokale veiligheidsapparaat. Dat stelt de Amerikaanse generaal David Petraeus, commandant van de circa 150.000 NAVO-troepen in Afghanistan, in een rapportage die op 19 november wordt besproken tijdens de NAVO-top in Lissabon.

Minister van Defensie Hans Hillen op bezoek bij de troepen in Afghanistan. Beeld anp
Minister van Defensie Hans Hillen op bezoek bij de troepen in Afghanistan.Beeld anp

Het Britse dagblad The Times berichtte maandag over het vertrouwelijke document. Petraeus heeft de veiligheidssituatie in Afghanistan in kaart gebracht en geeft per provincie aan hoe lang het waarschijnlijk gaat duren voordat de situatie veilig genoeg is om de macht over te dragen.

De topmilitair verwacht dat de eerste gebieden, in de krant gemarkeerd in de kleur groen, in februari of maart overgaan in Afghaanse handen. De relatief rustige westelijke provincie Herat is een van de kandidaten voor zo'n snelle overdracht.

Meeste verzet
Kandahar, Helmand, Uruzgan en de oostelijke provincie Kunar zijn grijs ingekleurd, wat betekent dat de coalitietroepen daar op het meeste verzet stranden door bijvoorbeeld Talibanstrijders. De overige provincies zijn verdeeld in de kleuren geel, oranje en rood. Respectievelijk gaat Petraeus daar uit van een machtsoverdracht binnen een jaar, binnen anderhalf jaar en binnen twee jaar.

De Amerikaanse commandant had zijn rapport liever geheim gehouden, omdat hij vreest dat de Taliban de informatie zullen gebruiken om zijn plannen te dwarsbomen. De strategie van Petraeus komt nauwelijks als een verrassing. President Barack Obama van de Verenigde Staten heeft eerder al beloofd dat de eerste Amerikaanse militairen Afghanistan in juli 2011 verlaten.

100 duizend troepen
Het leger van de VS heeft op dit moment ongeveer 100.000 manschappen in Afghanistan. Obama heeft niet aangegeven wanneer de laatste troepen weg moeten zijn uit dat land.

De NAVO wil het Afghaanse veiligheidsapparaat zo snel mogelijk opleiden en op sterkte brengen. Het militaire bondgenootschap hoopt onder meer op hulp vanuit Nederland voor het leveren van docenten die gespecialiseerd zijn in de opleiding van politieagenten en militairen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden