NAVO stuurt vrijwel zeker troepen naar Macedonië

Niets lijkt de komst van een NAVO-vredesmacht in Macedonië nog in de weg te staan. Formeel kunnen de lidstaten van het bondgenootschap nog tot vanmiddag nog bezwaar maken tegen de operatie Essential Harvest, maar diplomaten in Brussel verwachtten gisteren geen problemen....

Volgens een woordvoerder van de NAVO wordt de wapenstilstand tussen de Macedonische strijdkrachten en Albanese rebellen 'over het algemeen' nageleefd, en neemt het aantal incidenten 'in aantal en hevigheid' af. Hij beklemtoonde wel dat er geen garanties bestaan over het standhouden van het staakt-het-vuren.

De opperbevelhebber van de NAVO-troepen in Europa, generaal Joseph Ralston, bracht gisteren de raad van de verdragsorganisatie verslag uit van zijn bezoek aan Skopje, afgelopen maandag. Hij meent dat er geen reden is om nog langer te wachten met de missie. Die heeft als doel duizenden wapens van de rebellen in te zamelen. Uitstel zou volgens Ralston verdere escalatie van het geweld in de hand kunnen werken.

De voorhoede van de troepenmacht - bestaande uit Britten en Tsjechen die sinds het afgelopen weekeinde al actief zijn in Macedonië - meldt dat zowel de regeringsautoriteiten als vertegenwoordigers van de Albanese minderheid bereid zijn mee te werken. Zo is al begonnen met het verwijderen van mijnen.

Enkele landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en Nederland, toonden vorige week nog enige reserves. Ze vreesden dat het staakt-het-vuren nog te broos was. De NAVO-woordvoerder weersprak dinsdag met klem dat het bondgenootschap verdeeld is. 'Dat er nu nog geen officiële beslissing is, weerspiegelt niet dat er uiteenlopende inzichten bestaan.'

Als geen enkele lidstaat nog bedenkingen heeft, kan de operatie binnen 48 uur op gang komen. De volledige troepenmacht van 3500 manschappen zal binnen tien tot veertien dagen ter plekke zijn. Voor de inzameling is dertig dagen uitgetrokken.

Nederland en Duitsland zullen slechts onder voorbehoud van parlementaire goedkeuring instemmen met deelname. Nadat het kabinet eind vorige week akkoord ging met de inzet van 250 soldaten van de luchtmobiele brigade, vergadert de Tweede Kamer vandaag met de ministers De Grave van Defensie en Van Aartsen van Buitenlandse Zaken. Verwacht wordt dat een meerderheid het besluit zal steunen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden