NAVO stopt opleiding rekruten

Al 45 NAVO-militairen zijn dit jaar door Afghanen in uniform gedood. Daarom worden rekruten opnieuw gescreend op banden met de Taliban.

KABUL - De NAVO stopt voorlopig met het opleiden van nieuwe rekruten voor bepaalde Afghaanse politie-eenheden en het leger. Het militaire bondgenootschap wil de rekruten eerst opnieuw screenen op banden met jihadisten zoals de Taliban. Dat gaat ten minste eén tot twee maanden duren.


Dit hebben woordvoerders van de NAVO en de VS zondag bekendgemaakt.


Directe aanleiding voor de drastische stap is een snel groeiende reeks incidenten waarbij dit jaar al 45 NAVO-militairen zijn gedood door Afghanen in een leger- of politie-uniform. Dat zijn er veel meer dan vorig jaar. Afgelopen woensdag werden nog drie Australische soldaten gedood door een Afghaan in een legeruniform in de provincie Uruzgan. De incidenten ondermijnen de moraal en het vertrouwen van westerse militairen in Afghanen.


Volgens de NAVO is het motief voor de schietpartijen tussen bondgenoten in de meeste gevallen een persoonlijke ruzie. Mogelijk zijn sommige Afghaanse rekruten echter ook infiltranten van de Taliban. De jihadgroep heeft expliciet gesteld infiltranten te werven.


In totaal worden nu 27 duizend rekruten van het Afghaanse leger opnieuw gescreend op banden met de Taliban, meldde The Washington Post zondag. Ook wordt de training van duizend rekruten van de Afghaanse lokale politie (ALP) voorlopig stilgelegd. Screeningsprocedures zouden de laatste tijd niet correct zijn gevolgd om de uitbreiding van het Afghaanse leger en de politie niet te vertragen.


Het is nog onbekend of ook andere onderdelen van de veiligheidstroepen, zoals de nationale politie (ANP), ook opnieuw worden gescreend. Dat zou een immense taak zijn, aangezien het in totaal gaat om 350 duizend Afghanen.


Nederlandse training aan Afghaanse politieagenten in de provincie Kunduz wordt niet opgeschort, meldt een defensiewoordvoerder ter plaatse. Volgens hem geldt de opschorting van NAVO-trainingen alleen voor het Afghaanse leger en de lokale politie (ALP). Nederland traint alleen leden van de nationale politie (ANP) en die vallen buiten het besluit.


Nederland screent agenten in Kunduz voorafgaand aan hun opleiding op banden met de Taliban. 'Wij weten precies wie de rekruten zijn. Het is een kleine groep die wij goed kennen', zegt de defensiewoordvoerder in Kunduz. Extra veiligheidsmaatregelen om Nederlandse trainers te beschermen zijn volgens defensie daarom voorlopig niet nodig. 'Maar we blijven altijd scherp, het kan altijd gebeuren', zegt de woordvoerder. Nederland heeft ruim 300 militairen en trainers in Kunduz gestationeerd.


De VS en veel andere NAVO-landen zijn enkele jaren geleden begonnen om razendsnel tienduizenden rekruten op te leiden voor het Afghaanse leger en politie. Zij moeten het land zelfstandig gaan beschermen tegen de Taliban als westerse gevechtstroepen eind 2014 vertrekken.


Lokale militie richt bloedbad aan in Kunduz

Lokale militieleden hebben zondagochtend een bloedbad aangericht in de Afghaanse provincie Kunduz. Tenminste 10 burgers zijn gedood, 7 raakten gewond en 2 burgers zijn nog vermist.


Dat hebben ooggetuigen gemeld aan lokale journalisten in Kunduz.


Het motief voor de moord in het dorp Kanam, zo'n twintig kilometer ten noorden van Kunduz-Stad, is nog onbekend. Mogelijk is de aanval een wraakactie van militieleden, van wie een lid een dag eerder door een Talibanstrijder in het dorp werd gedood.


Lokale milities zijn een groeiend probleem in Kunduz. Ze zijn ooit opgericht als gewapende burgerwacht om hun eigen dorp te beschermen tegen Taliban. Veel lokale milities kregen daarvoor training en een salaris van Amerikanen. Sinds enige tijd zijn die privileges voor diverse milities weggevallen. Ze gaan daarom zelf op strooptocht om aan geld en wapens te komen.


Volgens de Verenigde Naties maken de lokale milities in Kunduz zich veelvuldig schuldig aan afpersing, mishandeling en moord. Lokale bronnen schatten het aantal militieleden op 20.000. De offi- ciële politiemacht in Kunduz kan met circa 2.000 man nauwelijks tegen hen op.


In de volksmond heten de milities 'lokale politie' of 'arbaki'. Nederland is niet betrokken bij het trainen van deze milities of 'lokale politie'.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden