NAVO stationeert troepen in Oost-Europa om Rusland af te schrikken

De NAVO-landen gaan troepen legeren in Polen en de Baltische staten om Rusland af te schrikken. 'We zijn niet uit op een conflict, maar we moeten laten zien dat we kunnen en zullen reageren als dat nodig is', aldus Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) op een NAVO-top in Warschau.

null Beeld anp
Beeld anp

Nederland zal 100 tot 150 militairen sturen aan de multinationale troepenmacht in Oost-Europa. De compagnie zal in 2017 vertrekken en daarna een jaar blijven. De compagnie komt onder Duits commando te staan. Hennis spreekt van een bescheiden bijdrage.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) stelde dat de vooruitgeschoven eenheden 'duidelijk maken dat we de verdediging van onze oostelijke bondgenoten serieus nemen. De maatregelen zijn niet bedoeld om Rusland te provoceren, maar om de veiligheid van het bondgenootschap te waarborgen.'

null Beeld anp
Beeld anp

Verschillende geluiden

De NAVO-lidstaten toonden zich vrijdag niet eensgezind over het centrale onderwerp van de top in Warschau. Ondanks de oproep van de Amerikaanse president Barack Obama aan leiders van de Europese Unie om gezamenlijk een blok te vormen tegen Rusland, klonken als vanouds verschillende geluiden.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowksi zei dat het niet aan Rusland is om te reageren op de NAVO-top, maar is het de NAVO die een antwoord moet bieden op de Russische acties in onder meer Oekraïne. De Franse president François Hollande bracht juist naar voren dat Rusland als een partner moet worden gezien, en niet als een bedreiging.

Die tegengestelde posities kwamen de afgelopen maanden al naar voren toen de EU-landen zich beraadden op verlenging van de economische sancties tegen Rusland. Ook op de NAVO-top werden de rangen niet gesloten.

Nooit meer slapen in de Koude Oorlog Redux

Het IJzeren Gordijn bestaat niet meer, de wachttorens zijn weg. En toch wordt op de NAVO -top in Polen maar één kant opgekeken: oostwaarts. Lees hier artikel (+).

Tussenpositie Nederland

Nederland nam zoals gewoonlijk een tussenpositie in. Premier Mark Rutte zei vrijdag in de Poolse hoofdstad dat de NAVO Rusland op twee manieren moet benaderen: met de vuist om de bereidheid te laten zien tot verdediging en tegelijkertijd met uitgestoken hand om bereidheid te tonen om in gesprek te gaan. De Belgische premier Charles Michel liet zich in soortgelijke bewoordingen uit.

De westerse alliantie gaat vier multinationale bataljons legeren in Polen en in de Baltische staten die vrezen voor Russische agressie. Nederland en België gaan beide militairen plaatsen in Litouwen, onder Duits commando.

Het Kremlin noemde de suggestie dat Rusland een bedreiging vormt vrijdag 'absurd en kortzichtig'.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden