NAVO staat pal achter omsingelde Claes

De NAVO blijft pal achter haar secretaris-generaal Willy Claes staan, ook al wordt de adem, die de Agusta-affaire in zijn nek blaast, steeds heter....

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

De Belgische ex-premier Wilfried Martens zei voor de Vlaamse televisie dat Claes had moeten opstappen, als hij thans nog minister was geweest. Maar Martens betwijfelde of Claes ook als secretaris-generaal van de NAVO zijn hoed moet nemen.

De Nederlandse regering slaat intussen een gematigder toon aan. Minister van Defensie Joris Voorhoeve had er eerst voor gepleit, dat Willy Claes tijdelijk zou terugtreden tot er duidelijkheid is over zijn rol in het Agusta-schandaal. Maar woensdag werd in het NAVO-hoofdkwartier duidelijk, dat de bondgenoten Voorhoeve's suggestie negeerden. Woensdag nam de Nederlandse minister zijn ongevraagde advies aan Claes terug. Hij had zich, zo zei hij in de Tweede Kamer, 'verkeerd uitgedrukt'.

Net als minister van Buitenlandse Zaken Van Mierlo blijft Voorhoeve vertrouwen schenken aan Claes. Minister Van Mierlo sloot de discussie: 'De regering heeft geen enkele behoefte om regie-aanwijzingen te geven in een juridisch proces dat zich in België voltrekt.'

Voorhoeve had met zijn démarche de Spaanse krant El País op het idee gebracht dat Nederland kennelijk bezig was Claes weg te werken bij de NAVO om vervolgens Ruud Lubbers bij de alliantie in Brussel te parachuteren.

Ook de Duitse regering twijfelt vooralsnog niet aan Claes' integriteit. Wel hoopt Bonn dat spoedig duidelijk wordt dat Claes geen blaam treft in de Agusta-affaire.

De secretaris-generaal van de westerse alliantie is intussen op reis naar Canada en de Verenigde Staten. Bij zijn vertrek woensdag uit Brussel ontweek hij elke confrontatie met de pers.

De Luikse rechter van instructie Véronique Ancia en de Brusselse raadsheer Francis Fischer, die het onderzoek in de affaire leiden, bespraken woensdag in Brussel de mogelijkheden om Johan Delanghe in voorarrest te houden. Delanghe was de naaste medewerker van Claes, toen hij nog minister van Economische Zaken was.

Delanghe was kort voor 18 november 1988 - op die datum tekenden Agusta en de Brusselse advocaat Fons Puelinckx het beruchte smeergeldcontract - door Agusta benaderd. Kort daarna informeerde minister Claes zijn collega van Guy Coëme van Defensie dat hij een 'lichte voorkeur' voor de Agusta-helikopters had. Claes zelf beweert steeds dat hij het advies 'blind' heeft doorgestuurd aan de regering.

De Luikse justitie zou Delanghe hebben gearresteerd op grond van uitspraken van de al eerder opgepakte socialisten: Etienne Mangé en Luc Wallyn. Zo zou Delanghe zijn partijgenoot Etienne Mangé geadviseerd hebben de 2,8 miljoen gulden smeergeld van Agusta te aanvaarden.

Mangé zou hebben verklaard dat Delanghe op de hoogte was geweest van het Agusta-smeergeld. Wallyn zou de getuigenis van Mangé hebben bevestigd. Maar de advocaten van Delanghe bestrijden dat hun client 'verraden' is door Mangé en Wallyn. Delanghe bestrijdt de beschuldiging die de Luikse justitie tegen hem inbrengt: actieve corruptie. Delanghe wordt in de gevangenis gescheiden gehouden van de andere verdachten in het Agusta-schandaal.

Delanghe is een zeer belangrijke verdachte, want hij was ten tijde van de Agusta-affaire ambtenaar. Kunnen Ancia en Fischer bewijzen dat Delanghe de 'omgekochte' is, dan staan zij juridisch ook sterk tegen Fons Puelinckx, Luc Wallyn en Etienne Mangé. En met vooral Delanghe en Wallyn - allebei vertrouwelingen van Claes - wordt ook Claes omsingeld.

Mangé zou in de Lantin-gevangenis bij Luik met de dood zijn bedreigd, zo bevestigde woensdag de justitie in Luik. Zij was gewaarschuwd door het gerecht van Hasselt. Op last van Ancia is zijn er daarom extra veiligheidsmaatregelen genomen voor Mangé.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden