NAVO schreeuwt om missie, maar Rutte kan niets bieden

Premier Mark Rutte heeft op zijn eerste bijeenkomst met wereldleiders als de Amerikaanse president Barack Obama en diens Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev weinig te bieden.

null Beeld

Terwijl de NAVO schreeuwt om een nieuwe Nederlandse missie in Afghanistan, kan Rutte op een tweedaagse topbijeenkomst slechts meedelen dat het kabinet een verkenningsteam naar Afghanistan heeft gestuurd, om de mogelijkheden van een eventuele bijdrage in kaart te brengen. Het is, gezien de politieke verhoudingen in Den Haag, twijfelachtig of de door de NAVO gewenste trainingsmissie van Afghaanse politiemensen en leger er ooit komt.

Moeizame relatie
Zelfs Rusland, dat een moeizame relatie met de NAVO onderhoudt, lijkt het Atlantisch bondgenootschap dezer dagen meer te kunnen behagen dan Nederland, bondgenoot vanaf het eerste uur. De Russen willen de Afghanen strijdkrachten helpen een helikoptervloot op te bouwen, inclusief de training van piloten. 'Training' is momenteel het toverwoord bij de NAVO: naarmate de Afghanen meer leger- en politietaken op zich nemen, kunnen de buitenlandse troepen geleidelijk de aftocht blazen.

De afgelopen weken is Nederland door de partners herhaaldelijk gewezen op zijn verantwoordelijkheden als NAVO-lid. Dat gebeurde niet altijd even subtiel. Toen de Canadezen deze week bekendmaakten dat ze een groot aantal trainers gaan sturen als hun huidige vechtmissie erop zit, noemde NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen dat een voorbeeld voor Nederland.

Nog net geen schande
De Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, de in Nederland geboren Ivo Daalder, noemde het nog net geen schande als Nederland het er na de vier jaar durende Uruzgan-missie bij laat zitten. 'Ik zie werkelijk niet in hoe een land dat aan de wieg stond van de NAVO niet meer mee zou willen doen aan de grootste operatie aller tijden van het bondgenootschap', zei hij op een discussiebijeenkomst in Den Haag. Daalder sprak met weinig respect over de Nederlandse politiek, waarin het kabinet - dankzij de afwijzende houding van gedoogpartner PVV - moet leuren bij de oppositie om steun voor een nieuwe missie.

Op de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken fronsten ambtenaren de wenkbrauwen. 'Hij ging er met gestrekt been in. Kennelijk beseft hij niet hoe gevoelig de kwestie ligt.'

Die gevoeligheid bleek deze week nog eens tijdens een Kamerdebat over lopende zaken in Afghanistan. GroenLinks, de partij die samen met D66 het initiatief nam om een 'civiele politiemissie' op touw te zetten, markeerde nog eens de eigen grenzen: het mag niet gaan om een operatie die wordt opgetuigd met honderden militairen en F-16-gevechtsvliegtuigen. D66 en PvdA deden er het zwijgen toe, onder het motto dat het kabinet eerst maar eens met een voorstel moet komen. De VVD, de grootste regeringspartij, maakte juist duidelijk dat het niet om een 'minimissie' moet gaan. Want daarmee toont Nederland zich geen goede bondgenoot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden