NAVO overweegt nieuwe civiele missie in Afghanistan

De Taliban hebben Afghaanse veiligheidstroepen dit jaar ongekend zware verliezen toegebracht. Meer dan vierduizend militairen en politiemensen kwamen in de eerste helft van 2015 om het leven, een stijging van zo'n 50 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Leden van een Afghaanse erewacht dragen de lichamen van overleden politieagenten die omkwamen na een strijd met de Taliban op 4 juli. Beeld afp

Het oplopende dodental tast het moreel van de troepen aan en leidt tot desertie, zo meldt The New York Times op basis van gesprekken met tal van (oud)militairen en agenten. Verslaggevers spraken onder meer militairen uit de provincie Uruzgan, waar Nederlandse troepen in de periode 2006-2010 waren gelegerd.

In mei verschenen de eerste alarmerende berichten over de opmars van de Taliban in de voormalige 'Nederlandse provincie', zoals Uruzgan in politiek Den Haag werd genoemd. Voor zover bekend zijn de Taliban erin geslaagd het veroverde grondgebied te behouden.

De mannen die langer hadden willen blijven

Ze dienden in Uruzgan en Kunduz en lezen nu thuis in Nederland dat de Taliban die provincies heroveren. En toch, zeggen zes Afghanistan-veteranen terugblikkend op hun uitzending: het is niet voor niets geweest.

Kunduz

In de provincie Kunduz, waar Nederlandse militairen twee jaar Afghaanse politiemensen hebben getraind, zijn de Taliban opgerukt tot vlakbij de gelijknamige hoofdstad. Abdullah Abdullah, de tweede man in de regering van nationale eenheid in Kabul, gaf eerder deze maand toe dat de veiligheidssituatie er is verslechterd. Volgens het Afghaanse nieuwsagentschap Tolonews beloofde hij tijdens een bezoek aan Kunduz extra troepen naar de provincie te sturen. In The New York Times komen Afghaanse militairen aan het woord die zich uiterst sceptisch tonen over zulke toezeggingen.

Leger en politie zijn in toenemende mate het doelwit van de Taliban sinds de door de NAVO geleide internationale veiligheidsmacht ISAF zich vorig jaar terugtrok uit Afghanistan. Op dit moment bevinden zich nog ruim 10 duizend buitenlandse militairen, merendeels Amerikanen, in het land. Zij richten zich op training, advisering en assistentie van de Afghanen. Gevechtshandelingen horen strikt genomen niet tot de missie Resolute Support, die eveneens onder NAVO-bevel staat. Maar onlangs nog werden bij een luchtaanval per abuis zeven Afghaanse militairen gedood in de provincie Logar. NAVO-gevechtsvliegtuigen kwamen in actie toen Talibanstrijders en Afghaanse troepen slaags waren geraakt.

Blijvende steun vereist

De Amerikaanse regering beraadt zich de komende maanden op de aanwezigheid van een beperkt aantal militairen na 2015. President Obama heeft herhaaldelijk beloofd alle troepen terug te halen tijdens zijn ambtstermijn, die eind volgend jaar verstrijkt. Maar op de NAVO-hoofdkwartieren in Brussel en Mons (Bergen) circuleren plannen voor 'een civiele missie met een militaire component.'

De regering in Kabul hoopt vurig dat de internationale gemeenschap de handen niet aftrekt van Afghanistan. Op een NAVO-bijeenkomst in het voorjaar zei minister van Buitenlandse Zaken Salahuddin Rabbani dat blijvende steun vereist is om de circa 350 duizend man tellende Afghaanse leger-en politiemacht te versterken.

De Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken, Salahuddin Rabbani. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden