NAVO overweegt kleinere reactiemacht

De NAVO overweegt het mes te zetten in de NATO Response Force (NRF), een gezamenlijke troepenmacht die meteen kan worden ingezet bij conflicten....

Van onze correspondent en Bert Lanting

NAVO-woordvoerder James Appathurai bevestigde dat militaire experts van de NAVO aan plannen werken om de NRF-macht af te slanken. De NRF, die binnen zes dagen moet kunnen worden ingezet, telt 25 duizend man.

Volgens Appathurai mikken de militairen op een kleinere reactiemacht, maar met de mogelijkheid om in geval van een crisis op korte termijn op volle sterkte te komen.

De NRF werd vier jaar geleden opgericht om de NAVO meer slagkracht te geven, maar in de praktijk blijkt het heel moeilijk voldoende troepen bijeen te krijgen voor de snelle reactiemacht.

Bijkomend probleem is dat het NRF-project het voor de NAVO nog moeilijker maakt de lidstaten over te halen troepen ter beschikking te stellen van de ISAF, de veiligheidsmacht in Afghanistan.

‘Het komt vaak voor dat landen zich achter de NRF verschuilen als hun om troepen wordt gevraagd voor Afghanistan’, zegt een NAVO-diplomaat. ‘Voor veel landen is het een probleem zowel troepen voor de NRF als voor Afghanistan op de been te brengen. Dus zeggen ze meteen nee, als ze al troepen voor de NRF beloofd hebben’.

Appathurai erkent het probleem. ‘De troepen zitten voor anderhalf jaar vast in de NRF en dan is 25 duizend man een heel groot aantal, te meer daar het om de best getrainde en meest geavanceerde gevechtseenheden gaat.’

Volgens Appathurai is er geen direct verband tussen de afslankplannen en de problemen om troepen te vinden voor de NAVO-operatie in Afghanistan. ‘Maar het zal wel de druk verlichten op landen die wij om troepen vragen’, erkent hij.

Naast 40 duizend man in Afghanistan heeft de NAVO ook nog eens 17 duizend militairen gelegerd in Kosovo.

Nederland kreeg gisteren een nieuwe tegenslag te verwerken bij de zoektocht naar bondgenoten die bereid zijn om bij te springen in Uruzgan.

De Belgische minister van Defensie Flahaut liet gisteren weten dat zijn land voorlopig niet van plan is F-16 gevechtsvliegtuigen naar Kandahar te sturen, zoals Nederland graag had gezien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden