NAVO over details hulp Irak oneens

De NAVO-leiders hebben op hun top in Istanbul besloten Irak te helpen bij het opleiden van het Iraakse leger en de politie....

Al meteen na de toezegging van de NAVO-leiders dat het bondgenootschap Irak assistentie zou bieden bij het opbouwen van zijn veiligheidstroepen, kwamen meningsverschillen aan het licht. De Franse president Chirac beklemtoonde dat het 'niet de taak van de NAVO is om in Irak te interveniëren'. 'Het is niet goed voor de NAVO om een voetafdruk in Irak te hebben', zei hij.

Chirac bestreed ook dat de NAVO als geheel een rol op zich zal nemen in Irak. Volgens hem gaat het in feite om bilaterale hulp van de afzonderlijke NAVO-landen. Hij maakte verder duidelijk dat zijn land geen militairen naar Irak zal sturen. 'Frankrijk zal geen politie of militairen op Iraaks grondgebied opleiden', zei hij.

Ook Duitsland, dat evenals Frankrijk tegen de oorlog in Irak was, wil alleen troepen buiten Irak trainen. Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld zou dat in het buurland Jordanië kunnen gebeuren.

Premier Balkenende noemde het besluit de NAVO een rol te geven in Irak een 'feit van betekenis'. De premier gaf geen oordeel over de opstelling van Frankrijk. Maar hij zei wel dat hij tijdens het beraad had verwezen naar de recente herdenking van D-day en de mensen die hun leven voor de vrijheid van Europa hadden gegeven.

De NAVO-leiders besloten verder dat vier nieuwe 'provinciale wederopbouw-teams' (PRT's) zullen worden geformeerd in het noorden van Afghanistan. Nederland heeft toegezegd 120 à 150 man te sturen naar de provincie Baghlan. De troepen kunnen in geval van nood rekenen op assistentie van de Duitse troepen in Kunduz of de ISAF-macht in Kabul. Nederland zal niet meer PRT's voor zijn rekening nemen.

Na het opzetten van de nieuwe PRT's, die moeten helpen bij de wederopbouw van het land, zal de ISAF-macht ongeveer eenderde van het totale landoppervlak van Afghanistan bestrijken.

De uitbreiding van de ISAF-macht komt te laat voor de verkiezingen die in Afghanistan worden gehouden. Daarom hebben de NAVO-leiders besloten de ISAF-macht - nu 6500 man - dan tijdelijk te versterken met 2200 man. Bovendien zal de NAVO nog eens 1200 tot 2000 man achter de hand houden buiten Afghanistan.

De leiders gingen verder akkoord met het beëindigen van de missie van de SFOR-stabilisatiemacht in Bosnië. De taken van SFOR zullen vanaf januari 2005 worden overgenomen door vredestroepen van de Europese Unie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden