NAVO neemt commando over in Afghanistan

De NAVO heeft maandag in Afghanistan het commando over de stabilisatiemacht ISAF op zich genomen. Het is de eerste keer in haar 54-jarig bestaan dat de NAVO buiten Europa opereert....

APReuters en AFP

'De naam en de doelstelling van ISAF zullen niet veranderen', zei vice-secretaris-generaal van de NAVO, Alessandro Minuto Rizzo, in de Afghaanse hoofdstad Kabul. 'Maar wat vanaf vandaag wel verandert is de mate waarin de NAVO betrokkenheid toont en capaciteit levert.'

De NAVO neemt het commando voor onbepaalde tijd op zich, óók om ISAF niet langer te belasten met een halfjaarlijkse zoektocht naar een land dat voor zes maanden de leiding op zich wil nemen. Het NAVO-commando moet meer continuïteit in de ISAF-missie brengen. De afgelopen achttien maanden droegen commandanten hun taken vaak over op het moment dat ze net inzicht hadden in de complexiteit van het Afghaanse bestuur.

De vertrekkende Duitse commandant, Norbert van Heyst, overhandigde de groene ISAF-vlag aan zijn opvolger, de Duitse luitenant-generaal van de NAVO Gotz Gliemeroth, in het speciaal daarvoor ingerichte auditorium van de middelbare school Amani in Kabul. De Afghaanse president Hamid Karzai, de Duitse minister van Defensie Peter Struck, en de opperbevelhebber van de NAVO-strijdkrachten in Europa, generaal James Jones, woonden de ceremonie bij.

De overname van het ISAF-commando is 'een belangrijk moment in de geschiedenis van de alliantie', zei NAVO-generaal Jones tijdens een persconferentie. 'We benadrukken hiermee de overgang van de twintigste eeuw met twee tegenpolen waarin de nadruk op verdediging lag, naar een multi-polaire wereld met de noodzaak van snelle antwoorden op talloos vele dreigingen.' Al kort na de aanslagen van 11 september 2001 is de NAVO zich gaan bezinnen op een nieuwe, mondiale rol.

De druk op ISAF is groot om de missie uit te breiden naar andere delen van Afghanistan. De NAVO staat daar niet onwelwillend tegenover, zei woordvoerder Mark Laity zondag. Maar de alliantie heeft eerst 'enkele maanden' nodig om in te werken. De stabilisatiemacht heeft zich tot dusver beperkt tot de ordehandhaving in Kabul. Buiten de hoofdstad zegeviert nog steeds de wetteloosheid, en zowel de Afghaanse regering als de Verenigde Naties en de VS hebben er bij de 31 landen die deelnemen aan ISAF op aangedrongen de taken uit te breiden.

De Verenigde Staten bepleiten al enige tijd de steun van ISAF aan de wederopbouw in de Afghaanse provincies, waar 12.500 man van het Amerikaanse leger nog altijd jagen op Taliban-strijders en Al Qa'ida-leden, onder de vlag van de operatie 'Enduring Freedom'. Het zou gaan om kleine teams van zestig tot zeventig soldaten.

De Duitse regering overweegt volgens de Financial Times soldaten uit te zenden naar de noordelijke stad Kunduz, waar de Amerikanen er met vijftig man niet in slagen opbouwwerk te verrichten. Het Duitse voorstel zou ook zijn bedoeld om de relatie tussen Washington en Berlijn te verbeteren. Duitsland was een fel tegenstander van een aanval op Irak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden