NAVO-munitie wellicht oorzaak kanker

Bij minstens vijf Italiaanse militairen, deelnemers aan de VN-vredesmissies op de Balkan, is leukemie (bloedkanker) geconstateerd. Twee van hen zijn overleden....

Hij heeft een commissie van deskundigen benoemd, die de leukemiegevallen gaat onderzoeken. De kamercommissie van Defensie in Rome stelt eveneens een onderzoek in. Tegen het parlement verklaarde Mattarella geërgerd dat hij pas afgelopen donderdag van de NATO te horen kreeg dat de gewraakte munitie niet alleen in Kosovo, maar ook in Bosnië is gebruikt.

Tot nu toe, aldus Mattarella, was alleen bekend dat de munitie was ingezet tegen de Servische tankformaties tijdens de Kosovo-oorlog. Ook in de kruisraketten van het type Tomahawk is verarmd uranium verwerkt. Bij de twee luchtacties rond Sarajevo in het najaar van '95 en '96 blijkt de munitie eveneens te zijn gebruikt. De minister noemde het preciese aantal: rondom Serajevo zijn in totaal 10.800 kogels met verarmd uranium verschoten.

Het Nederlandse ministerie van Defensie zijn geen klachten bekend van leukemie, die verband kunnen houden met de aanwezigheid van de vredestroepen op de Balkan, SFOR in Bosnië en KFOR in Kosovo. De Nederlandse militairen zijn volgens een woordvoerder in Den Haag bovendien voor vertrek nauwkeurig ingelicht over de aard van het wapentuig dat zou worden ingezet.

Ook in Spanje zijn twee gevallen vastgesteld van leukemie bij soldaten die in Kosovo hebben gediend. Een van hen is in oktober overleden, terwijl de tweede behandeld wordt voor de ziekte. Het Spaanse ministerie van Defensie kwam onlangs met de verzekering dat geen enkel geval van leukemie was ontdekt onder de ongeveer 5000 Spaanse soldaten die tot op heden in de Balkan zijn gestationeerd. Die verzekering werd vrijdag ontkracht door de televisiezender Antena 3.

Het aantal Italiaanse slachtoffers ligt in werkelijkheid veel hoger, meent A. Tartaglia, raadsman van een particuliere stichting voor het welzijn van leger en politie, die de zaak al enkele weken geleden aangekaartte, maar stuitte in Rome op een muur van zwijgen en ontkenning. Een uitgebreid dossier werd daarop bij het Romeinse dagblad Il Messaggero bezorgd.

Tartaglia: 'Iedere dag melden zich nieuwe slachtoffers. Bij tientallen militairen is bloedkanker vastgesteld.' Het merendeel van de patiënten was volgens de advocaat niet op de Balkan, maar belast met het onderhoud van materieel op de talrijke Italiaanse NAVO-vliegbases.

Vier monteurs zijn inmiddels aan leukemie overleden. De Italiaanse regering ontkent dit cijfer niet, maar onderstreept dat deze gevallen niets hebben te maken met fysiek contact met mogelijk bestraalde munitie.

Een derde bron van onrust is de vliegbasis Capo Teulada op de zuidpunt van Sardinië, waar regelmatig met scherp wordt geoefend. Ook daar is onlangs een korporaal gestorven aan leukemie, maar volgens minister Mattarella heeft zijn dood niets te maken met verarmd uranium. Mr Tartaglia noemt dit oordeel 'veel te vroeg'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden