NAVO: meer doen voor Irak

NAVO-baas De Hoop Scheffer verwacht dat binnenkort alle 26 NAVO-landen iets bijdragen aan de prille democratie in Irak. Als ze geen troepen of instructeurs leveren, kunnen ze in elk geval meebetalen aan de activiteiten van anderen....

ANP

De Hoop Scheffer heeft dat woensdag in Brussel gezegd tegen de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen. ',We vinden dat we het Iraakse volk moeten steunen, nadat het zo dapper zijn stem heeft uitgebracht', zei hij.

Enkele landen weigerden tot dusver mee te werken, omdat ze tegen de inval in Irak waren. Maar sommige beginnen bij te draaien. België bijvoorbeeld zegde de VS woensdag juristen toe voor een nieuwe Iraakse grondwet. De meeste landen, waaronder Nederland, hebben de NAVO instructeurs geleverd om het Iraakse leger te trainen. De Hoop Scheffer wil de hulp verder uitbreiden.

De Amerikaanse minister Rice was lovend over de bereidwilligheid van de Europese landen. 'Dit was de beste discussie over Irak in NAVO-verband sinds de val van Saddam Hussein en ver daarvoor', zei zij. In 2003 hadden de landen nog fikse ruzie: Frankrijk, Duitsland en België weigerden mee te doen aan de aanval op Saddam Hussein. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Fischer was woensdag echter opvallend afwezig.

De Nederlandse minister Bot bepleitte in de vergadering dat Frankrijk en Duitsland meer doen aan de training van het Iraakse leger, zoals ze vorig jaar hebben beloofd. Frankrijk traint nu geen officieren, Duitsland doet dat mondjesmaat buiten Irak.

Bot vroeg bovendien opnieuw om een betere verdeling van de kosten binnen de NAVO. Nu zijn het in Irak actieve landen als Nederland die het meest betalen. Andere landen profiteren daarvan. Ook NAVO-baas De Hoop Scheffer streeft naar een evenwichtiger verdeling van de kosten. Hij verwacht echter dat die pas op de lange termijn tot stand zal komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden