NAVO-macht Afghanistan fors groter

De NAVO zal volgend jaar zijn troepen in Afghanistan met zesduizend militairen uitbreiden naar 15 duizend. Die versterkingen zullen vermoedelijk grotendeels worden geleverd door Nederland, Groot-Brittannië en Canada....

AP

De ISAF-missie van het militaire bondgenootschap beperkt zich tot het noorden van Afghanistan en Kabul en omstreken. De NAVO discussieert over uitbreiding van dit gebied naar het onrustige zuidelijke gebied rond de stad Kandahar.

Daarnaast zullen de ambassadeurs bij de NAVO in Brussel op korte termijn een debat aangaan over de voorwaarden voor het gebruik van geweld door de zogeheten provinciale wederopbouwteams (PRT’s). Nu zijn die nog beperkt. De Hoop Scheffer riep de bondgenoten op geen restricties te stellen aan het optreden van de troepen als die zich in een gewelddadiger omgeving zullen begeven.

Frankrijk, Duitsland, Spanje en andere Europese NAVO-leden willen de PRT’s niet rechtstreeks inzetten in de strijd tegen de Taliban en de met Al Qa’ida verbonden strijders in Afghanistan.

De confrontatie met de Taliban en hun bondgenoten wordt voornamelijk aangegaan door een 20 duizend man sterke coalitiemacht onder Amerikaanse leiding. De Verenigde Staten zijn groot voorstander van een samenvoeging van ISAF en deze coalitiemacht. De Hoop Scheffer zei dat de komende weken wordt gesproken over nauwere samenwerking tussen de NAVO-troepen en de coalitiemacht. De argumenten daarvoor winnen aan kracht als PRT’s worden gestationeerd in zuidelijk Afghanistan.

De NAVO had haar troepenmacht in Afghanistan voor de verkiezingen van 18 september overigens al opgevoerd tot 12 duizend man. Voor de uitbreiding van volgend jaar wordt dat aantal echter weer teruggebracht naar negenduizend man.

Gisteren maakte de Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken Kalfin in Den Haag bekend dat zijn regering de paar honderd militairen uit Irak wil terugtrekken en inzetten bij een eenheid in Zuid-Afghanistan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden